Çengelköy'deki Yıkım Kararı...
Fikirtepeli Suriyeliler 'Dönüşüm'...
Emsal Yok Yıkım Var
Kentsel Dönüşüm Yıkımlarına Talip Var!
16/9'a Yıkım Kararı Veren...
Zaman Kutlama Değil, 'Ekolojik...
'Özel' Yıkım!
Romanlar: ‘Nereye Yerleşsek...
Atakule’nin Yıkımı Durdu
Ekolojik Yıkımla Mücadele Et!
Yıkıma Direnen Sanat
"Polonezköy Yıkım Planı Durdurulsun"
Gökçeada'nın Hançerine Yıkım...
Bakanlık: Saraçoğlu'nda Yıkım Kararı Yok
Tabakhane'de Yıkımlar Sürüyor
İnşa Etmenin Kuralı Var, Yıkımın Yok!
Bu Nasıl Yıkım?
"Yıkımda Zamanla Yarışan İnşaat...
Kayıtdışı Yıkım Firmalarına Dikkat!
Yıkılınca Kıymetlendi
Çinçin, İsmetpaşa, Yenidoğan ve Hacı Bayram bölgesinde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri sırasında yıkılan gecekondulardan çıkan tuğlalar, lüks konutların duvarlarını süslüyor. Ulus’ta yol kenarlarına dizilen tuğlaların tanesi 25 kuruşa satılıyor.
Hürriyet'ten Ender Baykuş'un haberine göre, Ankara’da birbiri ardına hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkılan gecekondulardan çıkan eski tuğlalar, yeni bir sektör oluşturdu.
Yol kenarlarında dekorasyon amaçlı kullanılmak üzere satılan tuğlaların tanesi 25 kuruştan alıcı buluyor. Çinçin, İsmetpaşa, Yenidoğan ve Hacı Bayram bölgesinde yıkılan gecekondular arasından topladığı eski tuğlaları yol kenarına dizerek satışa çıkaran satıcılar, müşterilerinin büyük çoğunluğunun lüks konut sahibi kişiler olduğunu belirterek, “Biz eski yığma binaların yıkıntıları arasından kırılmamış tuğlaları alıyor, satıyoruz. Alıcılar bize zaten eski görünüşlü tuğla istediği için geliyor. Bu durumda hem alan memnun kalıyor hem de satan” diye konuştu. Sesi geçirmiyor Özellikle son dönemlerde Hacıbayram Mahallesi çevresinde satışı revaçta olan tuğlalar, sadece dekorasyon amaçlı da kullanılmıyor. Yüksek ses yalıtımı sağladığı için kafe sahipleri tarafından duvar arasına konulurken, ayrıca merkezden uzaka köy ve mahallerde gömme fırın yapımında tercih ediliyor. Dekoratif amaçlı kullanılmak için gelen müşterilerine 20 ila 50 arası tuğla sattıklarını söyleyen tuğlacılar, bazı müşterilerinin taleplerinin 1000 üzeri olabildiğini dile getiriyor. Üretimi azaldı Satıcılar tuğla üretiminin eskiden yığma binaların sayısının fazla olması nedeniyle daha yoğun olduğunu ancak yeni inşaatlarda çok kullanılmadığını dile getirerek şunları söyledi: “Yeni inşaat sistemleri, artık tuğlanın dışına çıktı. Bu nedenle üretimi de azaldı. Üreticiler birim fiyatı modeline göre 75 kuruş ile 1,5 TL arasında satarken, biz tanesini 25 kuruştan veriyoruz. Zaten alıcılar hem fiyatı hem de doğal eski görüntüsü olduğu için gelip kamyon kamyon alıyor.” |