Belediyeler Kafalarına Göre...
“Yüzde 25 Ek Emsal, Kentsel...
Kişiye Özel Emsal Artışı!
Yıkım Kabusu İşyeri Kapattırdı
Yıkım Şoku: "Nereye Gidelim?"
Yıkım Aynı Yoksul Semti Buldu
Yan Yatan Binayı İş Makinesine...
Yıkım Planı Zorunlu Hale Geliyor!
Yıkılınca Kıymetlendi
16/9'a Yıkım Kararı Veren...
Zaman Kutlama Değil, 'Ekolojik...
'Özel' Yıkım!
Romanlar: ‘Nereye Yerleşsek...
Atakule’nin Yıkımı Durdu
Ekolojik Yıkımla Mücadele Et!
Yıkıma Direnen Sanat
"Polonezköy Yıkım Planı Durdurulsun"
Gökçeada'nın Hançerine Yıkım...
Bakanlık: Saraçoğlu'nda Yıkım Kararı Yok
Tabakhane'de Yıkımlar Sürüyor
İnşa Etmenin Kuralı Var, Yıkımın Yok!
Bu Nasıl Yıkım?
"Yıkımda Zamanla Yarışan İnşaat...
Emsal Yok Yıkım Var
Ankara, Kennedy Caddesi’ndeki Akarsu Apartmanı, 21 Temmuz’dan sonra 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yıkılacak. Kat malikleri, yasanın kesin maddelerle yapıldığını belirterek, “İtiraz edemiyoruz, bu konuda emsal yok. Kanuni haklarımızı arayamıyoruz” diyerek isyan etti.
Hürriyet'ten Oğuz Demir'in haberine göre, Kennedy Caddesi 10 Numaralı Akarsu Apartmanı sakinleri 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un kendilerini mağdur ettiğini savundu. Apartman sakinleri, yasada boşluk olduğunu ve art niyetli kişilerin binanın yıkılması için bu boşluktan faydalandığını aktardı. Yasaya göre, kat maliklerinden sadece bir kişinin başvurusuyla binayla ilgili risk tespiti yaptırılabildiğini aktaran apartman yöneticisi Aylin Pamir, “Başvurunun kat maliklerinin ortak kararıyla yapılmasından yanayız” derken, kat maliklerinden Özgül Sürmen de, “Maddeler arasında ‘kanun gereğince ayni ve şahsi hak sahiplerinin idari yargı mercilerinde yürütmenin durdurulmasını talep etme hakları bulunmamaktadır’ diyor. Yasanın maddeleri elimizi kolumuzu bağlıyor” açıklamasında bulundu.
Ortak başvuru yapılmalı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre bir kişinin başvurusuyla bile risk tespiti yaptırılabildiğini aktaran bina yöneticisi Aylin Pamir, “Bir kişinin isteğiyle diğer bütün kat malikleri mağdur edilebiliyor. Biz yasaya karşı değiliz fakat kat maliklerin ortak kararıyla başvuru yapılmasından yanayız. Bu hiç etik değil. Yasanın böyle bir boşluğu var ve bu boşluk diğer kat maliklerini mağdur etti. Yasa iyi niyetli olarak çıkarılsa da art niyetli insanlar tarafından bu boşluğu kullanılarak insanlar mağdur ediliyor. Süreç çok hızlı ilerlediği için iki ayağımız bir papuca girdi. 21 Temmuz’da binayı boşaltmamız gerekiyor. Hem bu yasanın şokunu yaşadık, hem de taşınacak ev arıyoruz” dedi. Maddeler elimizi bağlıyor Yasanın itiraz hakkı tanımadığını belirten kat maliklerinden Özgül Sürmen ise şunları söyledi: “Hakkımızı savunamıyoruz, maddeleri elimizi kolumuzu bağlıyor. Maddeler arasında, ‘6036 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince ayni ve şahsi hak sahiplerinin idari yargı mercilerinde yürütmenin durdurulmasını talep etme hakları bulunmamaktadır’ deniyor. Hakkımızı savunmak için avukat bulamıyoruz. Avukatlar, herşeyin yasalara uygun olarak yapıldığını söylüyor. Fakat yasalardaki boşluklar dolayısıyla mağdur olduk. Yasadaki bu boşluğun bir an önce ilgililer tarafından düzeltilmesi gerek.” |