"Türkiye'nin Acilen Yeşil...
'1915 Çanakkale Köprüsü'nün...
Çanakkale Akıllı Oluyor!
Kandilli'de Toplantı: 'Çanakkale...
Çanakkale Köprüsü’nün Görselleri...
Çanakkale'deki Depremler Marmara...
Çanakkale Seramik’ten Vera Serisi
1915 Çanakkale Köprüsü'nün...
Çanakkale'de Depremin Yaraları Sarılıyor
Çanakkale'de Deprem Sigortalı...
Çanakkale'de Konteyner Kent...
Yeşilin Zaferi!
Çanakkale’nin Çan ilçesindeki Helvacı köyünde, Helvacı Kömür Ocağı Projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, yargıdan döndü.
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Çanakkale Valiliği, ÇED raporu olmadan projenin yapılmasının önünü açmıştı. Doğa savunucuları, Çanakkale İdare Mahkemesi’ne başvurarak, havanın, suyun ve toprağın kirleneceğini söyleyerek, karara itiraz ettiler. Mahkeme, itirazı kabul etti. Şirket, yeniden bakanlığa başvuracak.
‘Temiz hava için’ Çanakkale Valiliği, Helvacı Kömür Ocağı projesine ilişkin, 28 Aralık 2015 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığı ve İDA Dayanışma Derneği, 2016 yılının Ocak ayında dava açtı. Doğa savunucularının mahkemeye sundukları dilekçede, Kaz Dağı yöresindeki su havzalarının ve çevrenin kirleneceğine dikkat çekildi. Proje sahasının 25 hektardan fazla olduğu için ÇED alınması gerektiği vurgulandı. Biga Yarımadası ve Kazdağları çevresinin yoğun bir madencilik baskısı altında olduğu anlatılarak, “Kamu otoritelerinin bu ve benzeri projelere otomatik olarak onay vermesi davranışına bir an önce son vermesi zorunludur. Aksi takdirde yıllar sonra bu topraklarda tarım yapabilmek şöyle dursun, nefes alacak bir parça temiz hava, kirlenmemiş bir içme suyu kaynağı bulabilmek bile zor olacak” denildi. ‘Önemli bir kazanım’ Mahkeme 29 Ocak 2016 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda proje sahasının 25 hektardan geniş olduğunu belirterek ÇED süreci işlemesi gerektiğine dikkat çekti. Doğa savunucularını haklı bulan mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. Gazetemize kararı değerlendiren ve davayı açan avukatlar arasında yer alan Furkan Oğuz “Çanakkale’de vermiş olduğumuz ekoloji ve hukuk mücadelesinde, bir önemli kazanım daha elde ettik. Çan bölgesinde ve Çanakkale’de gerçekleşen benzeri projelerde ÇED raporunun birincil muhatabı bölgede yaşayanlardır, ‘Çevresel Etki’nin yıllardır neler olduğunu en iyi bilen Çan ve Çanakkale halkıdır. Havasına, suyuna, toprağına ve de yaşamına sahip çıkanlara teşekkür ediyoruz” dedi. |