Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yenilenebilir Enerji Yatırımcıların Gözdesi Olacak

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik, Türkiye'nin dünyada elektrik tüketim hızı en yüksek ülkelerden birisi olduğunu belirterek, yeni elektrik enerjisi üretim yatırımlarının ülke içinde arttırılmasına ve yapılmasına imkan sağlayacak düzenlemeleri yaptıklarını ve yeni yasama yılında da

yapi.com.tr / AA
Yenilenebilir Enerji Yatırımcıların Gözdesi Olacak

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik, Türkiye'nin dünyada elektrik tüketim hızı en yüksek ülkelerden birisi olduğunu belirterek, yeni elektrik enerjisi üretim yatırımlarının ülke içinde arttırılmasına ve yapılmasına imkan sağlayacak düzenlemeleri yaptıklarını ve yeni yasama yılında da yapmaya devam edeceklerini söyledi. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ekimde TBMM'nin açılmasıyla birlikte komisyonda enerji yatırımlarına ilişkin konuların daha fazla görüşülmeye başlanacağını ifade etti.
    
Türkiye'nin Avrupa'nın ve dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olması dolayısıyla, enerji ihtiyacının da her geçen gün arttığına dikkati çeken Çelik, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının özendirilmesi amacıyla çeşitli yasal çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Rüzgar enerjisinin yapılan düzenlemelerle ciddi bir ivme kazandığını ifade eden Çelik, ''Birtakım sorunlar olmasına rağmen rüzgardan elektrik üretme faaliyeti artık Türkiye'de bir veri halinde ifade edilmeye başlandı. Bu, daha önce yoktu. Ülkemizin muhtelif bölgelerine gittiğimizde, Ege'de ve Marmara'nın bir kesiminde, kısmen Güneydoğu Akdeniz doğrultusunda rüzgar enerjisiyle ilgili ciddi yatırımlar mevcut. Gaziantep, Çeşme ve Balıkesir gibi yerlerde rüzgar santralleri bulunuyor. Rüzgardan elektrik enerjisi üretim kapasitesi bin megavatı geçti. Şu anda bin 10 megavat civarında, daha da artacak gibi görünüyor. Yeni lisans talepleri de neticelenecek, rüzgar santralleriyle ilgili ciddi bir atılım var'' diye konuştu.

Rüzgar dışında yenilenebilir enerjiyle ilgili Türkiye'de önemli bir hidrolik enerji potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Çelik, ''Türkiye'de hidrolik enerji potansiyelinin önemli bir bölümü kullanılmıyor. HES'lerle ilgili bir kanun çıkardık, yaklaşık 4 yıl önce. Dedik ki, 'küçük su kaynaklarının akışını ve yatak düzenini bozmadan, elektrik enerjisi üretmek üzere küçük santraller yapanlar, devletin alım garantisi kapmasına alınacaktır. Bu konuda çok ciddi sayıda ve önemli bir santral faaliyeti var'' dedi.
    
''HES'lerin bin 600 megavat kurulu gücü var''
    
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2009 yılı Nisan ayından itibaren 50'nin üzerinde HES'in temelini attığına işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

''HES'lerin bin 600 megavat kurulu gücü var. Keban Barajı'ndan daha fazla. Dolayısıyla bunların her biri ülke için temiz enerji, çevrenin ekolojik dengesini bozmuyor ve düzenliyor. Çünkü siz bir orman çevresinde küçük rezervuarlı HES yapıyorsunuz, bu HES'ten orman yangınlarına müdahale, bitki örtüsünün sulanması ve canlı hayatının devamı için bir takım imkanlar sağlıyorsunuz. Bir takım hataları ve eksikleri de oluyor ama netice itibariyle baktığınızda, tabiatın kendi ekolojik dengesi içinde, hem ondan yararlanmak, hem de yeni hayat alanları oluşturmak üzere bir düzenlemedir. Bunların temelleri atıldı. Yeniden atılacak. Temelleri atılacak ve açılacak santraller var. Hidrolik santral Karadeniz ağırlıklı. Karadeniz akarsuların yoğun olduğu ve sürekli rejimin var olduğu bir yer olduğu için, oralarda bu yatırımlar sürüyor. Çok sayıda santral ihalesi ve yapımı devam ediyor.''

Türkiye'nin yıl içindeki güneşli gün sayısıyla Avrupa'nın pek çok ülkesinden daha fazla güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Çelik, ''Güneş enerjisinin önü tam açık değil. Güneş enerjisiyle ilgili özellikle yabancı yatırımcı talepleri çok fazla. Güneş enerjisi için yasal düzenleme henüz oluşturulamadı. Avrupa güneşi Türkiye kadar değil. Avrupa'nın güneşli gün sayısı ve güneşin metre kare başına vereceği enerji kapasitesi, Türkiye'nin belki de yarısı kadar. Bunları değerlendirmek üzere bir kanun çıkardık ve yeni bir kanun teklifi de Meclisin gündeminde duruyor. Bütün bunlar önümüzdeki zaman dilimi içinde, 1 Ekimden sonra, plan dahilinde enerjiyle ilgili önümüze gelecek olan yasal faaliyetlerden bir kısmıdır'' dedi.

Türkiye'nin elektrik enerjisinin büyük bölümünün doğal gaza bağlı olduğunu hatırlatan Çelik, doğal gazın büyük bölümünün yurt dışından alınmasının dış ülkelere bağımlılığı arttırdığını anlattı. Elektrik enerjisinin yarı nispetinde olanının doğalgazdan elde edildiğine işaret eden Çelik, ''Bu, bugün için iyi gibi görünse de gelecek planlaması için çeşitlendirilmesi gereken bir kaynak türüdür. Hem dışa bağımlılığın azaltılması, hem de enerji çeşitliliğinin arttırılması yönünden bir gerekliliktir. Yaptığımız işlemler, attığımız adımlar, çıkardığımız yasalar, hükümetin öngördüğü bir takım uygulamalar hem çeşitliliği arttırmak, hem de yeni milli değerlerimizi daha fazla hayata geçirmekle alakalıdır'' şeklinde konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/yenilenebilir-enerji-yatirimcilarin-gozdesi-olacak_82746.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!