Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye Gerçekleriyle Uyuşmuyor"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Türkiye gerçekleriyle uyuşmadığını belirterek, ''Yeni Kanunun getirdiği birçok uygulama ve yükümlülüklere büyük şirketler uyum sağlamakta güçlük çekmeyecek; ancak işletmelerimizin yüzde 98'ini oluşturan küçük işletmelere altından kalkamayacakları yükler getiriyor''

yapi.com.tr / AA
"Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye Gerçekleriyle Uyuşmuyor"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Türkiye gerçekleriyle uyuşmadığını belirterek, ''Yeni Kanunun getirdiği birçok uygulama ve yükümlülüklere büyük şirketler uyum sağlamakta güçlük çekmeyecek; ancak işletmelerimizin yüzde 98'ini oluşturan küçük işletmelere altından kalkamayacakları yükler getiriyor'' dedi.
    
Özdebir, ASO'nun Mart ayı Meclis Toplantısındaki konuşmasında, ekonomideki verilerin bu yıl Türkiye'nin yüzde 5'ler seviyesinde büyüyeceğine ilişkin beklentileri güçlendirdiğini belirterek, olumlu tabloyu bozan tek unsurun cari işlemler açığı olduğunu söyledi. Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle cari işlemler açığında beklenen azalmanın Ocak ayında gerçekleşmediğini aktaran Özdebir, ''Eğer petrol fiyatları bu seviyelerde kalırsa cari işlemler açığı ekonomi için bir risk oluşturmaya devam edecek. Küresel ekonomide havanın bozulması durumunda sorun yaşanabilir. Bu nedenle, ülkemizde tasarruf oranlarını artıracak yapısal tedbirlerin alınması yerinde olur'' diye konuştu.
    
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticaret hayatında ve ticaret hukuku anlayışında büyük değişiklik ve yeniliklere yol açacağını dile getiren Özdebir, Kanunun getirdiği yeniliklerin hepsinin iş dünyasında aynı biçimde değerlendirilmediğini, çeşitli yönleriyle tartışmalara ve eleştirilere yol açtığını vurguladı.
    
''Türkiye gerçekleriyle uyuşmuyor''
    
ASO Başkanı Özdebir, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ''Türkiye gerçekleriyle uyuşmadığını'' ileri sürerek, şöyle konuştu:
    
''Yeni Kanunun birçok uygulama ve yükümlülüğüne büyük şirketler uyum sağlamakta güçlük çekmeyecek; ancak işletmelerimizin yüzde 98'ini oluşturan küçük işletmelere altından kalkamayacakları yükler getirecek. Bugüne kadar mevzuatımız şirketleşmeyi ve kurumsallaşmayı teşvik etmek amacıyla sermaye şirketlerine çeşitli vergi avantajları sağlamaktaydı. Bu nedenle ölçekleri ne olursa olsun birçok işletme, sermaye şirketiydi. Yeni Kanunun getirdiği yükler ve yükümlülüklere gücü yetmeyecek şirketlerin yeniden şahıs şirketine dönüşmesi imkanı getirildi. Ancak, vergi mevzuatında gerekli düzenlemeler yapılmadığı için bu dönüşümü yapacak şirketler vergi yüklerinde bir artış yaşayacak. Bunu engellemek için vergi mevzuatımızda yeni Türk Ticaret Kanunu ile beraber yürürlüğe girecek paralel düzenlemelerin yapılması mutlaka gerekli.''
    
''Biriken KDV alacakları sanayiciyi cezalandırıyor''
    
Şirketlerin çok düşük karlılık oranlarıyla çalıştığını, şirketlerde karın satışlara oranının yüzde 3,4, karın özkaynağa oranının ise yüzde 7,9 olduğunu aktaran Özdebir, birçok küçük işletmenin bu oranları bile yakalayamadığına dikkati çekti. Biriken KDV alacaklarının da yeni Türk Ticaret Kanunu gibi büyük şirketleri kollayan, küçük şirketleri ise cezalandıran bazı hususlar içerdiğini öne süren Özdebir, şunları kaydetti:
    
''Girdilerinin çoğunu yüzde 18 KDV ödeyerek alan ancak ürününü yüzde 8'den satan ya da ihracat yapan işletmelerimizde büyük KDV alacakları birikmekte. Bu KDV alacakları bir sene sonra 6 aylık bir inceleme sonrasında ödeniyor. Bu bir buçuk senede yeni KDV alacakları birikiyor. Bu uygulama işletme sermayesi sıkıntısı içinde olan ve düşük karlılıkla üretim yapan sanayiciyi cezalandırıyor. Üretim yerine ithalat yapsanız yüzde 8'den alıp yüzde 8'den satarsınız. Bu sorunu çözmek için 2008'de belirli şartları sağlayan mükelleflerin katma değer vergisi iade talepleri hızlandırılmış bir biçimde yerine getirmeyi amaçlayan Hızlandırılmış KDV İade Sistemi (HİS) getirildi. Tebliğ kapsamına girme şartları çok ağır tutulduğu için de HİS'den yararlanan işletme sayısı çok sınırlı kaldı.''
    
Özdebir, büyük küçük işletme ayrımına gidilmeden işletmelerin KDV alacaklarının üçer aylık dönemlerle ödenmesi gerektiğini savunarak, ''Yeni Türk Ticaret Kanunu, KDV iade Sistemi, vergi reformu gibi tüm düzenlemeler ithalatçıyı değil yerli üreticiyi gözeten ve destekleyen bir anlayışla yapılmalı. Aksi takdirde herkesin şikayetçi olduğu cari işlemler açığı düşmeyeceği gibi sanayimiz de hak ettiği güce kavuşamaz'' diye konuştu.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-turk-ticaret-kanunu-turkiye-gercekleriyle-uyusmuyor_91313.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!