Dünya çapında alınan kemer sıkma tedbirleri birçok şirketi sıkıntıya sokarken, Basra Körfezi'ndekiler de benzer önlemler almak zorunda kaldı. Yerel piyasaların hacmi küçülürken ticari anlaşmaların sayısı azalıyor. Bu da bölgenin en önemli yatırım bankalarının kapsamlı değişiklikler yapmasını gerektiriyor. Son on yıldır uluslararası ve bölgesel yatırım bankaları, Ortadoğu'da ticari anlaşmalar yapmak için sıraya giriyordu. Ancak şu anda yatırımcıların birbirleriyle yarıştığı bir ortam yok. Çoğu artık kriz geçene kadar yatırımlarını askıya almış durumda. Coldwell Banker şirketinin topladığı verilere göre Dubai Borsası'nın ortalama günlük işlem hacmi 2011'de 48.5 milyon dolardı. Bu rakam, 2007'ye oranla yüzde 89 düşüş ve aracı firmaların kâr paylarının da çöküşü anlamına geliyor.
Abu Dabi Borsası'nın ortalama işlem hacmi de düşüyor. Dubai merkezli yatırım şirketi Invesco'nun Genel Müdürü Nick Tolchard, "Piyasanın bu kadar çalkantılı olduğu dönemlerde, fırsatlar olsa da yatırımcıları uzun dönemli işlem yapmaya ikna etmek son derece güç" diyor. 30 yıllık yatırım şirketi Shuaa Capital, yeni ortam yüzünden masraflarında kesintiye gitme kararı alan çok sayıda bölgesel firmadan sadece biri. Geçenlerde şirketin yönetimini devralan 35 yaşındaki Şeyh Maktum El Haşer Maktum, "Ters gidebilecek her şey ters gitti ancak biz hâlâ ayaktayız" diye konuştu. Şeyh Maktum El Haşer Maktum aynı zamanda Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid El Maktum'un da yeğeni. Piyasa işlemlerindeki çöküş yüzünden şirket, bu ayın sonuna kadar masraflarında yüzde 71 kesintiye gitmeyi hedefliyor. Ürdün ve Mısır'daki bürolar kapatıldı ve Suudi Arabistan bürosunda çalışan sayısı azaltıldı.
Bölgenin en büyük yatırım bankalarından EFG Hermes ise, şirketin aracılık, danışmanlık ve varlık yönetimi bölümlerinin yüzde 60'ını daha küçük ancak zengin olan Katarlı Qinvest'e 250 milyon dolara satıyor. Arap dünyasındaki karışıklıklar, EFG Hermes'in aracılık ve yatırım bankacılığı bölümlerini çok sert bir şekilde vurdu ve şirketin kârının yüzde 81 düşüşle 22 milyon dolara inmesine neden oldu.
Öte yandan yükselişteki Katar, petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelir sayesinde bölgesel merkez olma yolunda ilerliyor. Dubai merkezli Rasmala Investments'in kurucusu ve eski başkanı Ali El Şihabi'be göre şirket Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki aracılık faaliyetlerini küçülttü ve daha çok gelir odaklı birimlere yöneldi. Şirket Suudi Arabistan'daki faaliyetlerini de büyük ölçüde küçülttü. Rasmala Investments ayrıca 2011'de masraflarını yüzde 50 kısmayı başardı ve yatırım araştırma birimi kurulması planını da askıya aldı. Şihabi, "Özel şirket olarak masrafları çok daha kapsamlı bir şekilde kısmayı başardık" diyor.
|