Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Güneş' ABD ve Çin'i Karşı Karşıya Getirdi

Obama yönetiminin ABD'li şirketleri korumak amacıyla Çinli güneş enerjisi teknolojisi üreten şirketlere karşı gümrük tarifesi uygulamaya gidileceği açıklamasından sonra Çin de karşı atağa geçti ve ABD’yi suçladı.

yapi.com.tr
5  'Güneş' ABD ve Çin'i Karşı Karşıya Getirdi

ABD yönetiminin Çinli güneş enerjisi panelleri üreten şirketlere yönelik gümrük tarifesi uygulama kararına karşılık Çin de perşembe günü bir açıklama yaparak ABD’yi suçladı. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlâl ederek, ABD'li yenilenebilir enerji üreten şirketlerine haksız devlet teşviki sağladığını söyledi. Çin, ABD’ye herhangi bir yaptırım yapılıp yapılmaması konusunda bir açıklama yapmamış olsa dahi gelinen noktada karşılıklı suçlamalar başlamış oldu.

Deutsche Welle Türkçe'den Levent Uluçer'in haberine göre, Çin Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamada Washington, Massachusetts, Ohio, New Jersey ve Kaliforniya eyaletlerinde rüzgâr, güneş ve hidroelektrik enerjisiyle ilgili altı yenilenebilir enerji programında sübvansiyonlar, telafi edici önlemler ve gümrük tarifeleri ile genel ticaret anlaşmalarının ihlâl edildiği belirtildi.

Bakanlık, geçen kasım ayında Çin Ticaret Odası ile Tüm Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu’nun kendilerine yaptığı başvurularının değerlendirilmesinden sonra bu araştırmanın yapıldığını söyledi. Açıklamaya göre, başvuranlar adil bir ticaret ortamının sürdürülebilmesi için ABD hükümetinin sübvansiyonlar konusunda kendi şirketlerine yaptığı destekle serbest ticareti olumsuz etkilediğini söylüyorlar ve bu uygulamanın kaldırılmasını istiyorlar.

Obama yönetimi geçen hafta Çin malı güneş panelleri üreten şirketlere yönelik anti-damping soruşturması uygulayacağını açıklamıştı. Çinli şirketler yüzde 31-250 arasındaki oranlarda gümrük vergisine tabi olacaklar. ABD’nin bu uygulamasıyla Çinli firmaların ABD pazarından çekilmek zorunda kalacağı söyleniyor. ABD'nin nihai kararı ekim ayında açıklanacak.

ABD korumacılığı artırıyor

ABD aldığı bu kararla kendi güneş paneli üreten firmaları devlet koruması altına almış oluyor. ABD’de Çin’in ucuz güneş enerjisinin fiyatlarıyla rekabet edemeyip iflas eden şirketler de var. ABD Senato Finans Komitesi Başkanı senatör Ron Wyden, Çin’e karşı alınan karar için "Serbest ticaret, kuralsız ticaret demek değildir" açıklamasını yapmıştı.

Çin, ABD'yi suçluyor

Pekin yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda ABD yönetimini eleştirmişti. Çin, ABD'nin aldığı bu kararla fiyatlarda yükselmeler olacağından hem dünyanın yenilenebilir enerjideki çalışmalarını yavaşlatacağını hem de temiz enerji üretimi için yapılan çalışmalara engel olacağını söylemişti. Çin’in ABD ve Güney Kore'de güneş enerjisi için polisilikon üreten firmalara karşı bir anti-damping soruşturması başlatacağı da konuşuluyor.

Çinli üreticiler yeni Pazar arayışında

Çinli güneş paneli üreticileri kendileri için en büyük pazarlardan biri olan ABD'nin bu engelini aşmak için arayışlara başladılar. Örneğin, Japonya'daki pazarı daha çok geliştirmek için çalışmalar hızlandırıldı; geçen yılki nükleer kriz sonrası Japon hükümeti de güneş enerjisini destekliyor. Ayrıca Çinli şirketler, özellikle başta Tayvan olmak üzere başka ülkelerle işbirliğine giderek ABD'nin aldığı bu önlemleri kırma çalışmalarına başladı. Çinli şirketler Tayvan şirketleriyle birlikte üçüncü ülkelerde ortaklıklar kurarak, ABD'nin ve diğer ülkelerin olası kotalarına karşı koymaya çalışacak. Çin kabinesi ayrıca bu hafta içinde yaptığı toplantıda, enerji konusunda özel girişimcileri destekleme sözü vermişti.

Çin ve ABD dünyanın güneş enerjisi başta olmak üzere diğer tüm yenilenebilir enerji teknolojisinde başı çeken iki ülke konumunda.

http://www.yapi.com.tr/haberler/-gunes-abd-ve-cini-karsi-karsiya-getirdi_91924.html

Read Comment Section
5 Yorum Yorum Yaz
  • Bizdeki durum farklı. Bizde vatandaş altı üstü 50TL.lik faturayı azaltmanın yolları arıyor, sanayici en büyük gideri olan enerjiye yatırım yapmaya hazır ama yapılan düzenleme şöyle: 1-Günlük ne ürettin, onu tüketeceksin (günlük olarak mahsuplaşılıyor). Yani rüzgar sürekli aynı hızda esmesi gerekiyor, fazla eserse zararına satarsın, az eserse zamlı elektrik faturalarını ödemeye devam edersin. 2-Küçük bir güneş pili gücünün dışındaki kurulumun haricinde yenilenebilir enerji kurulumlarından ÇED uygunluk raporu isteniyor. Bununla kim uğraşır? Koltukta oturanların derdi bizimle.Çevreyi düşünmek, insanlarını/sanayisini kalkındırmak yerine vatandaşlarının iyi niyetlerini kazanç sağlamak suretiyle istismar etmek amaçları. YANITLA
  • İlahi İsmail Bey, siz çok iyi niyetlisiniz. Bizimkiler "acaba hangisi daha pahalı satar da, bizde daha fazla komisyon alabiliriz" hesabındalar. Koskoca amerika devlet desteği veriyor, koruma sağlıyor kendi şirketlerine; başkası iç piyasasına girmesin diye. Bizde durum her zaman tersi olur, kendi üreticimiz kösteklenir ki alınacak komisyon mu dersiniz haraç mı, adı ne ise... "Zavallı ülkem" demekten başka elden gelen ne olabilir ki ???? YANITLA
  • Petrolde sona yaklaşılınca ABD, ben enerjinin patronuyum deme cesaretini göstermektedir, anlaşılan... Halen enerjinin kullanımında zımnen alınan kararlardan ders çıkaramıyorsak bir defa da buradan DOĞALGAZA yapılan son zammın ne anlama geldiğini açıkça belirtelim. Doğalgaz ısıtma döneminin sonunda devletimiz % 17,72 lik zamla hemen belirtilerinin halkımızca algılanmadan ve etkin çevrelerin de suskunluğunu sağlayarak; alternatif enerjiler ile çalışanlara tanıtım fırsatı verdi. Şu açıkça bilinmelidir ki!.. "RÜZGAR VE GÜNEŞ SİZE FATURA GÖNDERMEZ, O YARADANIN İNSANLARA BİR LUTFUDUR." Ürettiğiniz enerjiyi mahallinde kullanacağınızdan: 1- Çıkış trafolarına, 2- Enerji nakil hatlarına, 3- Kullanma alanında muhavvile merkezlerine, 4- Enerji nakil hatları pilonlarına, 5- Kullanma mahalline nakil yer altı hatlarına, 6- Kullanma mahalli indirici trafolarına, 7- Elektrik dağıtım şirketlerine katılım payı ödemesine, 8- Elektrik faturalarındaki kaçak kullanma, belediye payı vs olumsuz ödemelere gerek yoktur. "KENDİN ÜRET KENDİN KULLAN" demektedir. Buna atölyelerde dahil, sertifaka mecburiyeti 500 KW dan sonra talebi kanunlaştırılmıştır. Bir zamanlar "SU AKAR,TÜRK BAKAR" deniyordu; şimdilerde ise; "RÜZGAR ESER, GÜNEŞ YAKAR İNSANLAR AVAL AVAL BAKAR" demek gerekiyor. Anlayana... YANITLA

    ismail sağlam

    H. Sacit Bey, geçte olsa yorumunuz için teşekkür ederim. Toplumun bu konuda bilinçli ilim, irfan sahibi bireylerinin ve kurumlarının rüzgar ve güneş enerjisi üretim ve kullanımına teşvik etmelerini diliyorum. Devlet erkanının da buna duyarlı kanunlar çıkartarak ; teşviklerle desteklemesini diliyorum.

  • Bizim hükümet ve enerji bakanlığının, bu yenilenebilir enerji kaynaklarının teknoloji-imalat ve ar-gesi hakkında bir çalışması ve desteği varmı acaba? Yoksa hangi ülkeden daha ucuza alırız hesaplarımı yapılmaktadır? bilgisi olanların paylaşmasını dilerim. YANITLA
5 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!