Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Yapılan Her Teknolojik Yatırımın Bedelini Çevre ile Ödüyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin 54,1 milyar dolarlık enerji kalemleri ithalatının yüzde 63'lük bölümünü ulaştırma sektörünün kullandığını belirtti. Kalkınma Bakanlığı Müşteşarı Kemal Madenoğlu ise sürüdürülebilir kalkınmaya vurgu yaptı.

yapi.com.tr / AA
"Yapılan Her Teknolojik Yatırımın Bedelini Çevre ile Ödüyoruz" Fotoğraflar: Yakup Çabuk (AA)

Bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen 'Yeşil İş / Green Business 2012 Konferansı'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğumların ölümlerden 1,5 kat fazla olduğunu, 1,2 milyon insanın temiz suya ulaşmadığı, 1,4 milyon insanın da elektrik ile tanışmadığı bir dünyada yaşandığını kaydetti. 1,3 milyon kişinin sıtmada öldüğü dünyada ve yine 1,8 milyon kişinin de ishalden hayatını kaybettiği bir ortamda olunduğuna işaret eden Yıldız, bu rakamların çevre faktörünün, temiz enerji ile birlikte ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini anlattı. Bakan Yıldız, son 40 yılda yoksul ülkelerin zengin ülkelerden daha da fazla uzaklaştığını dile getirerek, global krizle uğraşan ekonomilerin de yeşil enerji ile ilgili yapılacak her yatırımı külfet olarak gördüklerini söyledi.
     
Dünyada petrol ve doğalgazdan elde edilen kaynaklarla elde edilen enerji miktarının hala yüzde 50'ler, kömürden elde edilen kaynağın ise yüzde 30'lar civarında olduğunu ifade eden Yıldız, geriye hareket alanı olarak yüzde 20'lik bir pay kaldığını ve bu alanın değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynakları ile yerli kaynakların ön plana alındığı bir ortamda çevreye duyarlı olunması gerektiğine vurgu yapan Yıldız, konunun bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yıldız, dünyanın büyük çoğunluğunun her yaptığı teknolojik yatırımının bedelini çevre ile ödediğine de dikkati çekti.

Son 10 yıldır hükümet olarak çevre konusunda hassasiyetlerini ön plana aldıklarını dile getiren Yıldız, ''Bir yandan teknoloji ile alakalı hususları Türkiye'ye transfer ederken, global krizin gölgesinde bulunduğumuz coğrafya, AB ve kısaca Avrasya enerji sektöründe yüzde 0,5 civarında küçüldü ama biz 9,2'ler civarında büyüdük'' dedi. Türkiye'nin enerji alanındaki yapısının çok iyi etüt edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı Türkiye'nin çok ciddi atağı olduğunu söyledi.
     
Yıldız, aynı zamanda Türkiye'nin enerji politikalarında yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar, su ve güneş gibi kaynakların da ön plana alındığını ifade etti. Türkiye'nin bu konuda çok ciddi mesafeler kat ettiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği enerji miktarının gerek Avrupa Birliği, gerekse dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarında elde ettiği enerji miktarından çok daha önünde olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, Türkiye'nin yüzde 25'ler civarında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik olduğunu, bu rakamın Avrupa Birliği'nde yüzde 13,5'lar civarında olmasının kendileri için önemli olduğunu anlattı.

Yıldız, ''Türkiye'nin 54,1 milyar dolarlık enerji kalemleri ithalatının yarısından daha fazlasını, yani yüzde 63'lük bölümünü ulaştırma sektörü kullanıyor. Kullandığımız araçların sayısı 16 milyon adete çıktı. Bu aynı zamanda petrol ve türevlerinden yararlanmadığımız enerji sektörünün ulaştırma sektöründe daha fazla büyüdüğünü görüyoruz. Ulaştırma sektöründe kullanılan petrolün kullanımı, enerji sektöründe kullanılandan daha hızlı büyüyor'' diye konuştu. Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Madenoğlu'dan sürdürülebilir kalkınma vurgusu
    
Kalkınma Bakanlığı Müşteşarı Kemal Madenoğlu ise sürüdürülebilir kalkınmanın bir anlamda nesiller arası bir dengeyi gözetmek anlamına geldiğini kaydetti. Madenoğlu, sürdürülebilir kalkınmada, böyle bir yaklaşım kurumsallaşmadıkça piyasada mekanizmaları oluşturulmadıkça çok fazla bir anlam ifade etmediğini dile getirerek, şunları söyledi:
     
''Önemli olan bunları kurumsallaştırmak Bütün topluma yön veren düzenlemeleri özel sektörüyle, piyasa mekanizmalarıyla kurumsallaştırdığımız zaman ancak çocuklarımızın geleceğini dikkate almış oluruz. Bizim bunu kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak algılamamız gerekiyor. Türkiye artık daha sürdürülebilir olan, daha yeşil olanı tercih etmeye başlıyor. Artık dünyada, özellikle Türkiye'de ne kadar çevreye duyarlı, ne kadar az kaynak kullanıldığı, ne kadar az maliyetle ürünün üretildiği, ne kadar az enerji kullanılarak üretiliyor soruları önem kazanıyor.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/yapilan-her-teknolojik-yatirimin-bedelini-cevre-ile-oduyoruz_102535.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!