Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapı Teknolojisinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) tarafından 6 - 7 - 8 Şubat 2009 tarihleri arasında Eskişehir'de gerçekleştirilen 'Yapı Teknolojisinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler' konulu çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

yapi.com.tr
3 Yapı Teknolojisinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler

br />
3. Yenilenebilir Enerji  Kaynakları

* İleriye yönelik olarak fosil yakıt kullanımının disipline edilebilmesi amacıyla su ve toprak kaynaklı ısı pompalarının kullanımı devlet tarafından teşvik edilmelidir.
* Günümüz teknolojisi ile ülkenin rüzgar enerjisi kaynağını belirlemekle ile ilgili bazı çalışmalar yapılmıştır. Ancak bunlar 50.000-80.000 MW gibi değerler içeren tahminlerden ileri gidememektedir. 
* Türkiye’de halen çok kısıtlı olarak rüzgar gücünden elektrik üretimi yapılmaktadır. Teşvikler hem tesis kurulması, hem de ülkede rüzgar endüstrisinin oluşması için yeterli değildir.
* Çeşitli elektrik tarifelerinin uygulandığı ortamda yıllık ortalama elektrik alış fiyatından  rüzgardan üretilen elektriğin alınması yeterli bir teşvik değildir.
* Ayrık veya yaygın elektrik üretimi de mümkün olduğunca kullanılarak üretime katkısı sağlanmalı ve teşvik edilmelidir.
* Halen ülkemizde kurulu güneş kollektörü miktarı yaklaşık 12 milyon m², yıllık üretim hacmi 750 bin m²’dir. Bu üretimin bir miktarı da ihraç edilmektedir.
* Güneş enerjisinden ısı enerjisi yıllık üretimi 420 bin TEP civarındadır.
* Bina sektöründe ısıl güneş enerjisinden yararlanmak fizibildir. Bina sektöründe güneş enerjisinden öncelikle ısı enerjisi olarak yararlanmak bu sektör açısından ciddi bir ticari potansiyel oluşturmaktadır.
* Türkiye dünyada 2. büyük kollektör alanına sahip, 3. büyük pazar görünümündedir.
* Güneş enerjisinin binalarda kullanımı yasal çerçeve içinde özendirilebilir. Kollektörlerin kullanımı standartlar ve yönetmelikler çerçevesinde düzenlenmeli ve teşvik edilmelidir.
* Güneş pilleri, halen elektrik şebekesinin olmadığı, yerleşim yerlerinden uzak yerlerde ekonomik yönden uygun olarak kullanılabilmektedir. Genellikle sinyalizasyon, kırsal elektrik ihtiyacının karşılanması, Orman Bakanlığı Orman gözetleme kuleleri, Türk Telekom antenleri, deniz fenerleri ve otoyol aydınlatması gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.
* Güneş enerjisinin elektriksel dönüşümünde, fotovoltaik pazarı bütün dünyada gelişme göstermektedir. Ülkemizde güneş pili kurulu gücü 1 MW' a ulaşmıştır. Ancak, güneş pillerinin kısa dönemde ticari olarak kullanımı mümkün görülmemekte, zaman içinde teknolojik gelişmeye bağlı olarak, ticari rekabet ortamında, binalarda elektrik üretimi amacıyla kullanılabilmesi beklenmektedir.
* Güneş enerjisinin elektriksel dönüşümünde, fotovoltaik pazarı bütün dünyada hızla gelişme göstermektedir. Örnek olarak, Güneş Enerjisi Enstitüsü Binasının çatısında elektrik üreten 26 kW gücünde ki paneller,  elektrik gereksinimin %50-60’ını karşılayarak yılda yaklaşık 40.000.- TL elektrik harcamalarından tasarruf sağlamaktadır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-teknolojisinde-yenilenebilir-enerjiler-ve-alternatif-sistemler_68337.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Yenilenebilir enerji Derneği 'ne ait internet sayfası ya da E-mail bilgilerini bulma imkanım var mı ? ahmetmor@hotmail.com YANITLA
  • Alternatif enerji kaynaklarının dünyada kullanımı gün geçtikçe daha da artmakta ancak ülkemizin dünya standartlarının gerisinde kalmış olmasını görmek çok üzüntü verici, ancak üniversitelerde ve doğrudan halka yönelik projelerle ülkemizin alternatif enerji kaynakları kullanımını çok daha fazla arttırabileceğine inanıyorum. Benim düşüncem bu tür enerji firmalarının yoğunlukla üniversitelerle ve mesleki eğitim veren liselerle iş birliği içinde çalışmaları ve bunun sonucu olarak ta yeterli sayıda kalifiye mühendis ve teknisyen sayısına ulaşarak gelecekteki global alternatif enerji kullanımının gerisinde kalmamamızdır. YANITLA
  • Artık fantastik(&) moda) çözüm önerileri yerine yerli kaynaklarımızı geliştirelim.Linyitlerimizi daha verimli ve çevre teknolojilerine uygun yakmaya odaklanalım. Geleceğin enerjisi BOR madenlerimizi de koruyalım lütfen. YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!