Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yanlış Yapılaşmanın Bedelini Ödüyor !

Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü olan Eğirdir Gölü, 30 yıl öncesine kadar Türkiye’nin istakoz, sazan ve levrek ihracını karşılayan önemli göllerinden biriydi. İçme suyu rezervi olarak da bölgenin su ihtiyacını karşılayan Eğirdir Gölü, insan eliyle yapılan yanlışların bedelini ödüyor.

yapı.com.tr
Yanlış Yapılaşmanın Bedelini Ödüyor !

Evrensel Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, bugün adını aldığı gölün kıyısındaki Eğirdir’de tüketilen sazan ve çapak balıklarının büyük bölümünün yakınlardaki Karacaören Baraj Gölü’nden getirilmesi gelinen durumu özetliyor.

Yoğun av baskısı, yapılaşma ve tarımsal kaynaklı kirlilikten gölü korumak için 1983 yılında çıkartılan koruma yasaları da “yedi renkli gölü” eski günlerine döndürmeye yetmedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan ve haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren “Eğirdir Gölü Özel Hüküm Belirleme ve Havza Koruma Planı”nın ardından ise tartışmalar bitmiyor. Gölün su havzasını da kapsayan özel hüküm sınırları bir dizi yeni önlemler getirirken, geçtiğimiz yıl yeni koruma şemsiyesini “Hem gölü koruyacağız hem de yatırım ve konut yapacağız” şeklinde müjde gibi duyuran siyasilerin bilimsellikten uzak ve popülist tavırları konunun uzmanlarının da tepkisini çekiyor.

3 bin balıkçıdan geriye birşey kalmadı

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Erol Kesici, pek çok eksiği bulunmasına karşı bu haliyle bile özel hüküm planına karşı çıkmanın gölün geleceğinin tamamen yok edilmesi anlamına geldiğini söylüyor. “Ekonomi-para öne sürülerek gölün korunması bu günde istenilmiyor ve engelleniyor” görüşünü savunan Kesici, yaklaşık 30 yıldır Türkiye’nin göllerinin korunması için bilimsel çalışmalar yürütüyor. Ancak Eğirdir Gölü’ne her yıl milyonlarca yavru balık bırakılmasına karşın eskisi gibi doğurgan olmayan gölün adeta bir kara deliğe dönüştüğünü ve bırakılan yavru balıkları geri vermediğini söylüyor.

Yaptığı araştırma sonuçlarına göre balıklardaki parazitin ciddi boyutlara ulaştığının altını çizen Kesici, bunu gizlemenin ve söz konusu parazitin kuş türlerinden kaynaklandığını söylemenin önlem olmadığını belirterek, “Gölün doğal balıklarının geri gelmesi olanaksızdır, göl balık için akvaryuma, tarım için su-atık deposuna dönüştürülmüştür. Eğirdir Gölü’nde 1960-1980 yılları arasında kayıtlı balıkçı sayısı 3 binin, kooperatif sayısı ise 30’un üzerindeydi. Bu gün balıkçı ve kooperatif sayısı parmakla sayılacak kadar azalmıştır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanlis-yapilasmanin-bedelini-oduyor-_115764.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!