Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yanan Arazilerin Niteliklerinin Değiştirilerek Ranta Açılmasına Tepki

Yanan ormanların orman vasfından çıkarılmasına tepki gösteren Mimarlar Odası İzmir Şubesi, “Yanan alanların hiçbir koşulda orman vasfının değiştirilmemesini garanti altına alacak yasal düzenleme” yapılması gerektiğini savundu.

yapi.com.tr
Yanan Arazilerin Niteliklerinin Değiştirilerek Ranta Açılmasına Tepki (Fotoğraf: AA)

Türkiye günlerdir orman yangınlarıyla boğuşurken TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yanan ormanların orman vasfından çıkarılmasına tepki gösterdi. TMMOB’nin açıklamasında, “orman yangınlarının da deprem gibi doğal afet olduğu ancak insan ihmali ve etkisi ile bir felakete dönüştüğü” vurgulanırken, kurumların ormanları korumak için gerekli hassasiyeti göstermediği belirtildi.

Cumhuriyet’ten Yusuf Körükmez’in haberine göre; açıklamada, “Anayasa’nın 169. ve 170. maddelerinde tariflenen sorumluluklar doğru şekilde yerine getirilmemektedir. Maalesef korunması gerekli orman arazilerinin Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile orman alanı dışına çıkarılması, yangınlar sonrası yapılaşmaya açılması topluma kanıksatılmak istenen, normalleştirilmeye çalışılan durumlardır. Ormanların yaşanan felaketler sonrası niteliklerinin değiştirilmesi kabul edilemez.” ifadeleri kullanıldı.

Felaketlerin tekrarlanmaması için atılması gerekli öncelikli adımların sıralandığı açıklamada, “Orman yangınları ile gerçekleşmeden mücadele edilmelidir. İhmal sonucu çıkan yangınların en önemli nedeni toplumun gerekli hassasiyeti göstermemesi, sorumlu kurumların yeterli çalışmaları yürütmemesidir. Ormanlara kasıtlı müdahaleleri önlemenin önündeki en büyük engel bu alanların vasıflarının değiştirilebilir olmasıdır.” vurgusu yapıldı.

Açıklamada, “Yanan ‘orman alanlarının hiçbir koşulda orman vasfının değiştirilmemesini’ garanti altına alacak yasal düzenlemelerin yapılması için ses çıkarma” çağrısı da yapıldı.

Anayasa’nın 169. maddesinde bulunan “Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz” ifadeleri anımsatılan açıklamada, “Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz hükümlerinin istisnasız bir şekilde uygulanması için dayanışmaya davet ediyoruz.” dendi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanan-arazilerin-niteliklerinin-degistirilerek-ranta-acilmasina-tepki_205915.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!