Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yabancılara Mülk Satışı Genel Kurul'da

Yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmeler, TBMM Genel Kurulu’nda sürüyor. Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul satımı ve edinimi konusunda uluslararası sermayeyi en çok getiren ülkelerin en gelişmiş, en bağımsız ve en fazla söz sahibi ülkeler olduğunu, bu

yapi.com.tr
Yabancılara Mülk Satışı Genel Kurul'da

Yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmeler, TBMM Genel Kurulu’nda sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün son 8 yıldır Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadede büyümesine katkı sağlayacak önemli adımlar attığını söyledi. Devlet ve vatandaşa ait gayrimenkul envanterlerinin netleştiğini belirten Bakan Bayraktar, düzenli kentleşme sistemi oluşturulduğunu, yatırım ortamının iyileştirildiğini, iyi bir kayıt sisteminin yapıldığını ve elektronik ortamda hizmetin genişletildiğini ifade etti. Bakan Bayraktar, yapılan çalışmalar sonucunda, vatandaş memnuniyetini yüzde 96’ya çıkardıklarını, bu konuda hedeflerinin yüzde 100 oranını yakalamak olduğunu vurguladı.

Yabancılara mülk satışına yönelik düzenlemeyi içeren tasarı hakkında bilgi veren Bakan Bayraktar, uluslararası sermayenin kalkınmadaki önemine dikkati çekti. Uluslararası sermayenin dünyanın yaklaşık 200 ülkesine girebildiğini belirten Bakan Bayraktar, “Gayrimenkul satımı ve edinimi konusunda uluslararası sermayeyi en çok getiren ülkeler; en gelişmiş, en bağımsız ve en fazla söz sahibi ülkelerdir” dedi.

"Aslında çok önemli bir değişiklik yapmadık"

Görüşülen tasarıyla aslında çok önemli bir değişiklik yapmadıklarını anlatan Bakan Bayraktar, mevcut durumda da yabancıların Türkiye’de mülk edinebildiklerini söyledi. Bakan Bayraktar, tasarıda gerçek kişilerin taşınmaz edinimleri ile ilgili değişiklikler yapıldığını, mütekabiliyet şartının kaldırılmadığını, yalnızca netleştirildiğini kaydetti. Bu konuda Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğini, hangi gerçek kişilerin, hangi şartlarla gayrimenkul edinilebileceğinin Bakanlar Kurulu’na bağlı olacağını belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Biz ülke menfaatleri doğrultusunda uluslararası sermayenin Türkiye’ye de gelmesini hedefliyoruz. Ülkemiz bakımından stratejik öneme sahip olan yerlerle ilgili Dışişleri Bakanlığı inceleme yapacak. Bu kanun çıkar çıkmaz yabancı uyruklu gerçek kişilerin hemen gayrimenkul almaları söz konusu değil.”

Tasarı hazırlanırken tüm dünyada konuyla ilgili örneklerin incelendiğini, Ankara Üniversitesi’nin de desteği ile ciddi bir çalışma yapıldığını anlatan Bakan Bayraktar, “Uluslararası sermayenin çekilmesi için, ülke menfaatlerini de göz önünde bulundurarak yabancılara mülk satışını serbest bırakan ülkeler, öz güveni en yüksek olan ülkelerdir. Yabancılara gayrimenkul satışını kısıtlayanlar, petrol ve altın zengini de olsalar ekonomik bakımdan kalkınamamıştır. Biz Avrupa ve dünya ile bütünleşmek istiyoruz. Türkiye, dünya sermayesi için artık güvenli bir liman. Bu kanunun çıkacağının duyulmasından sonra sadece daire alımı amacıyla bine yakın daire için kapora verilmiştir. Yabancılar gelsin, hem yatırım yapsın hem ülkemizde ikamet etsin hem de ülkemize daha çok turist gelsin diye biz bu tasarıyı hazırladık. Ama ülkemizin menfaatlerini, stratejik konumunu, ülkemizin tarihten gelen sorumluluğunu da dikkate alarak bu tasarıyı hazırladık” diye konuştu.

“Türkiye’de yabancıların mülk talebi 2003-2004’den sonra arttı”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de yabancıların mülk talebinin 2003-2004’den sonra arttığını söyledi.

Birinci madde üzerinde soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancı ülkelerde mülk talebinin özellikle 1990’lı yıllardan sonra arttığını ifade etti. Türkiye’de de bu talebin konjonktürel olarak 2003-2004’den sonra arttığını dile getiren Bakan Bayraktar, “Dolayısıyla son dönemlerde gayrimenkul satışı daha fazladır” diye konuştu.

Bakan Bayraktar, ülkeye yabancı sermayenin girişi için her türlü şartı oluşturduklarını söyledi.

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili kamu spotunun vatandaşların ilgisini çekmek için gösterildiğini, kamu spotu olduğunu için para ödenmediğini kaydetti.

“Satın alınan arazide 2 yıl içinde yatırım yapılmaz ise bu araziyi geri alacağız”

Bakan Bayraktar, yabancı gerçek kişi ya da şirkete satılan arazilerde proje oluşturulmaması ya da yatırım yapılmaması durumunda bu arazinin geri alınacağını söyledi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Tasarının asıl amacı cari açığı kapatmak mı?” yönündeki soruya, “Dünyada, ekonomisi belli düzeye gelmiş ülkelerin tamamına yabancı sermaye geliyor. Yabancılar taşınmaz alabiliyorlar. Biz yeni bir şey getirmiyoruz” yanıtını verdi. Bakan Bayraktar, yabancılara taşınmaz satımında belli şartların söz konusu olacağını, ülke menfaatlerinin ön planda tutulacağını kaydederek, “Satın alınan arazide 2 yıl içinde yatırım yapılmaz ise parasını iade ederek bu araziyi geri alacağız. Bu, tasarıda yer alıyor” şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yabancilara-mulk-satisi-genel-kurulda_91716.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!