İstanbul’da Korkutan Hava Kirliliği
Sanılandan Daha Fazla Kirletiyormuş!
İstanbul’da Egzoz Gazı Denetimi
Evler Havayı Sanayiden Daha...
Soma Bu Kez Hava Kirliliği ile Uğraşıyor
Havayı Kirletenlere Ceza Yağdı
Hava Öldürüyor!
"Hava Kirliliği Örtbas Ediliyor"
“Sessiz Katil” Her Yıl 10...
"Hava Kirliliği Tarihi Eserlere...
Yoksullukla Gelen Hava Kirliliği
Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu...
Devlet Televizyonu: Kirli Hava Güzeldir!
Hava Kirliliği Öldürüyor
Hava Kirliliği Haritası Çıkacak
Bursa'da Hava Kirliliği Alarmı!
'Uusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi' Kuruluyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Uusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi' kuruyor. Kurulacak yeni Sistemle hava kirliliğine neden olan ana kaynakların sınıflandırılacağı, hava kirliliğinin mekansal dağılımı coğrafi bilgi sistemleri yazılımları aracılığıyla görselleştirilerek ulusal güncelleştirmeler yapılacakları belirtildi.
Bakanlık, hava kirletici emisyonlarının yönetiminin sürekliliğinin sağlanması amacıyla proje geliştirdiğini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜBİTAK ile birlikte 'Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi' kuracağını belirtti. Projeyi İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde Bahçeşehir Üniversitesi ve Proline Bilişim Sistemleri yürütecek.
Kurulacak yönetim sistemi ile hava kirliliğine neden olan ana kaynakların sınıflandırılması gerçekleşecek. Kaynak bilgileri detaylı şekilde bir araya getirilecek. Bu bilgiler coğrafi bilgi sistemleri destekli olarak işlenecek. Hava kirleticisi emisyonların envanter hesapları yapılacak. Emisyon toplamlarının hava kalitesi modelleri ile dağılımı ve tüm bu ilişkilerin web üzerinden veri girişleri yapılarak mekânsal haritalar üzerinden izlenmesi sağlanacak. Projenin; açılış toplantısı Ankara da gerçekleştirildi. Proje ile 150 endüstri tesisi, 60 evsel ısınma kaynak noktası ve ilk defa 500 farklı taşıt tipi için gerçek yol şartlarında emisyon faktörü hesaplanması için çalışma yapılacak. Projenin pilot bölgesi olarak seçilen Marmara Bölgesi illerinde çalışmalar 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Diğer 6 coğrafi bölge için 2019 yılı sonuna kadar çalışmalar yürütülecek. 3 yıl boyunca çeşitli çalıştay, eğitim ve toplantılar ile yürütülecek olan projenin 60 kişilik ekibi bulunduğu belirtildi. |