Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Üçyol-Üçkuyular, 2011'e Kaldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) Üçyol-Üçkuyular metro hattının birinci etap ihalesini iptal etmesinin ardından tüneldeki çökme riskine karşı geçtiğimiz salı günü başlattıkları betonlama çalışmaları hakkında bilgi vermek için bir basın turu düzenledi. Basın kuruluşlarının temsilcileriyle yaklaşık 30

Yeni Asır Gazetesi
Üçyol-Üçkuyular, 2011'e Kaldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) Üçyol-Üçkuyular metro hattının birinci etap ihalesini iptal etmesinin ardından tüneldeki çökme riskine karşı geçtiğimiz salı günü başlattıkları betonlama çalışmaları hakkında bilgi vermek için bir basın turu düzenledi. Basın kuruluşlarının temsilcileriyle yaklaşık 30 metre derinlikteki metro tüneline inen Kocaoğlu, KİK'in iptal kararını önümüzdeki günlerde yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya taşıyacaklarını bildirdi. Kocaoğlu, yargı karar verene kadar, 45 günlük süre içinde tüneldeki riskli bölgelerin kemer ve temel betonlarının atılacağını söyledi.

400 metre yürüyüş

Kocaoğlu, 45 günlük süreyi izleyen 3 aylık süreçte de tünelin tamamının betonlama çalışmalarının bitirileceğini kaydetti. Hattın Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları ile bu bölümün elektromekanik ve sinyalizasyon işlerini kapsayan ikinci etap ihalenin de açık ihale yöntemiyle 15 Ocak'ta gerçekleştirileceğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Betonlama çalışmaları bittiğinde İzmir'in en sağlam sığınağı, yerin 32 metre derinliğindeki tünelin sahibi olacağız" ifadesini kullandı.

Kocaoğlu ve gazeteciler, Hatay 100 Sokak'ta inşa edilen yaklaşım tünelinden 5.5 kilometre uzunluğundaki tünele indi. Yaklaşık 400 metrelik bir yürüyüşün ardından 2 No'lu şaftın bulunduğu bölgeye gelen heyet, burada betonlama çalışmalarını izledi. Kocaoğlu, turun ardından Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne geçerek basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı. "Metro hatlarının tamamlanabilmesi için tarih de hedef de var. Ancak KİK'in ne yapacağı belli değil" diyen Kocaoğlu, "Her şey normal giderse, Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 hattı ile İzmirspor ve Hatay istasyonlarının inşaatını 2010'un 2. yarısında; 15 Ocak'ta ihalesine çıkacağımız diğer üç istasyon ise, 2011'in ilk yarısında bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Karar bekleniyor

Yargının KİK kararının yürütmesini durdurması halinde ihaleyi alan yüklenici firmanın işe devam edeceğini belirten Kocaoğlu, aksi bir karar çıkması halindeyse, yargı kararını değerlendirip ona göre bir yol haritası belirleyeceklerini kaydetti. Toplam 5.5 kilometrelik tünelin Fahrettin Altay'da 200, Poligon'da da 160 metrelik bölüm hariç, 5 bin 239 metrelik bölümünün tamamının kazıldığını ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Tünel bitse de bitmese de betonlama tamamlandıktan sonra risk de ortadan kalkıyor. Hedef; riski ortadan kaldırmak, yargı sürecine göre de bu işi tamamen bitirmek. Şu anda Bornova metrosu da KİK'te bekliyor. O da KİK'in vereceği karara göre değerlendirilecek. Betonlamanın burada yapılacak olması, burada problem var, burası çökecek anlamına gelmiyor. 5.5 kilometrelik hattın en önemli problemi, bu bölgede zeminin çok değişken olmasından kaynaklanıyor. Burasının zamanında niye betonlanmadığı konusu, işi zamanında tamamlamayan Bozoğlu firmasının sorunudur. Zaten işini yapsaydı, sözleşmesi feshedilmezdi."

İptal oyu kullandılar

KİK'in iptal kararının ardından ne hükümetin ne de İzmir milletvekillerinin yapacağı bir şey olmadığını belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Ben de kimseyle görüşmedim, görüşmeye de gerek duymuyorum. Yargıya intikal etmiş bir durumda kime ne diyeyim? KİK'te 7 kişi oylamaya katılmış. Hükümet tarafından atanan 5 kişi, kararın iptali yönünde oy kullanmış. TOBB temsilcisi ve Türkiye İşverenler Sendikası temsilcisi ise, 'iptal edilmesin' diye oy vermiş. Konuyu yargıya taşıdım."

Bürokratların küçük hesapları var

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir çok konuda çeşitli problemlerle karşılaştıklarını belirten Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada il müdürü, bölge müdürü, müsteşar yardımcısı, daire başkanları, var oğlu var. Bu problemleri Başbakan, bakan böyle dedi diye karşılaşmıyoruz. Bürokrasideki belli kişilerin kendi küçük çıkarları için, orada kalmak, bir kademe yukarı çıkmak gibi gayet basit hesapları var. İzmir gibi ülkenin yüz akı bir kentin geleceği konusunda siyasilerin böyle bir bakış açısı olduğunu düşünmek, çok tehlikeli ve yanlış bir şey. Ama bürokrat kendi küçük dünyası içinde böyle bir şey yapabiliyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/ucyol-uckuyular-2011e-kaldi-_75191.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!