Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'nin Sınır İlleri Rekabetçilik Yarışında Üst Sıralara Tırmanıyor

Hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme yolunda, sektörel ve bölgesel rekabet stratejilerinin hazırlanması ve bu stratejilerin hayata geçirilmesi amacıyla faaliyet gösteren Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK), ‘İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rekabetçilik sıralamasında en çarpıcı gelişme

Radikal Gazetesi
Türkiye'nin Sınır İlleri Rekabetçilik Yarışında Üst Sıralara Tırmanıyor

br />
Sınır ihracatı artıyor

URAK tarafından gerçekleştirilen İllerarası Rekabetçilik Endeksi’nin ‘Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli altında açıklanan sonuçlara göre, sınır illeri ihracat hacmindeki artışla da dikkat çekiyor. Örneğin bir önceki araştırmada ihracat hacmi bakımından Artvin 48. sırada iken, bu yıl 44’üncü sıraya yerleşti; bir diğer sınır ili olan Ağrı ise 57. sıradan 51. sıraya yükseldi. Aynı şekilde Gaziantep 7’ncilikten 6’ncı sıraya çıkarken; Mardin 22’nciliğini; Hatay ise 9’unculuğu koruyabildi.

Koç: Çin modeli iyi incelenmeli

URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, ekonomik krizden sonra sadece özel sektörün dinamikleriyle işlerin yolunda gitmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bundan sonraki dönemde devletin, ekonomik gelişmelerde daha etkin rol oynamasının daha doğru olduğunu düşünüyorum ve bekliyorum” dedi. “Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye’nin küresel rekabette 61. sırada olmasını kabullenemiyorum” dilen Ali Koç, “Ama unutmayalım ki konjonktürel dalgalanmaların yaşandığı zor zamanlarda hareket kabiliyetini kaybetmemek hatta az da olsa ilerleme kaydetmek; bir ekonominin dinamik yapısı ve rekabet potansiyeli hakkında olumlu sinyaller verir” diye konuştu. ABD başta olmak üzere birçok ülkenin ekonomik krizde özel şirketleri değişik modellerle kurtarmalarının, devletin düzenleyici rolünün üzerine ilaveten, gerektiğinde ekonomiye mikro seviyede müdahale edebileceğini de göstermesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Koç, Çin’in uzun süredir dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olmasının, bu modelin başarıyla uygulandığı ve dikkatle incelenmesi gereken başka bir örnek olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Koç, “Ekonomik krizden sonra gördük ki; sadece özel sektörün dinamikleriyle bu işin gitmesi mümkün değil. Gerektiği zaman da devlet desteğinin hiç de kötü olmadığını gördük. Veya sadece piyasa düzenine bırakıldığı zaman işlerin, sorumsuzca davranışların olabileceğini de gördük. Bu bağlamda, bundan sonraki dönemde devletin, ekonomik gelişmelerde daha etkin rol oynamasının daha doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-sinir-illeri-rekabetcilik-yarisinda-ust-siralara-tirmaniyor_74898.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!