Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'nin Sınır İlleri Rekabetçilik Yarışında Üst Sıralara Tırmanıyor

Hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme yolunda, sektörel ve bölgesel rekabet stratejilerinin hazırlanması ve bu stratejilerin hayata geçirilmesi amacıyla faaliyet gösteren Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK), ‘İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rekabetçilik sıralamasında en çarpıcı gelişme

Radikal Gazetesi
Türkiye'nin Sınır İlleri Rekabetçilik Yarışında Üst Sıralara Tırmanıyor

Hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme yolunda, sektörel ve bölgesel rekabet stratejilerinin hazırlanması ve bu stratejilerin hayata geçirilmesi amacıyla faaliyet gösteren Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK), ‘İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Prof. Dr. Kerem Alkin liderliğinde yürütülen çalışmanın 2008-2009 yılı sonuçlarına göre, rekabetçilik sıralamasında en çarpıcı gelişme sınır illerinde (15 sınır ilinin 10’unda) yaşandı. Geçen yılki araştırmada ilk üçte yer alan İstanbul, Ankara ve İzmir’in yerleri bu yıl da aynı kalırken; Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki sınır illeri hem toplam endekste, hem de alt endekslerde rekabetçilik yarışında listenin yukarısına doğru yükselmeyi başardılar.

TÜİK il verisi açıklasın

Geçen yıl listenin en sonunda bulunan Şırnak ise, genel endekste beş basamak yukarı çıkarak, yerini Gümüşhane’ye bıraktı. ‘İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009’ araştırmasının sonuçları, URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu, araştırmayı yöneten ekibin lideri Prof. Dr. Kerem Alkin ve bu yılki araştırmaya destek veren Deloitte Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm’ün de katıldığı bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Kerem Alkin, çalışmayı yaparken Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) iller bazında gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) ve istihdam verilerini açıklamamasının sıkıntısını yaşadıklarını söyledi. Alkin, “Bu iki veriyi niye açıklamadıklarını bilmiyoruz. Ama TÜİK dışında kimse de oturup bu rakamları çıkaramaz, bi iki verinin bir an önce düzenli açıklanmasını bekliyoruz” çağrısını yaptı.

Bursa Kocaeli’ne kaptırdı

URAK tarafından gerçekleştirilen ve 2007-2008 dönemine ait ilk sonuçların geçen yıl açıklandığı endekste, 2008-2009 döneminde ilk üçün yeri değişmedi. İstanbul 100 üzerinden aldığı 84.03 puan ile Türkiye’nin en yüksek rekabet gücüne sahip ili olurken; İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa takip etti. İstanbul; Marka Becerisi ve Yenilikçilik, Ticari Beceri ve Üretim Potansiyeli ve Erişebilirlik değişkenlerine göre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer alırken; Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi değişkeninde, geçen yıl olduğu gibi, Ankara’nın ardından ikinci il oldu.

Geçen yıl toplam endekste dördüncü sırada yer alan Bursa, bu yıl yerini Kocaeli’ne kaptırdı. Geçtiğimiz yıl 100 üzerinden 36.18 puan alarak toplam rekabetçilik endeksinin en yüksek rekabet gücüne sahip dördüncü ili olan Bursa, bu yıl bir basamak gerileyerek beşinci sıraya oturdu. Bu yıl 35.60 puanda kalan Bursa’nın sıralamada gerilemesinin en önemli sebebi olarak, şehir ekonomisi için iki lokomotif sektör olan otomotiv ve tekstilde, AB ülkeleri kaynaklı talebin azalması ve bu sebeple Bursa’dan yapılan ihracattaki düşüş gösterildi. 

Bu yılki araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri; Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki sınır illerinde rekabetçilik açısından pozitif bir hareketliliğin yaşanması oldu. Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Edirne ve Kırklareli’nin, genel olarak, toplam rekabetçilik endeksi ve alt değişkenlere göre oluşturulan endekslerde, listenin yukarısına doğru tırmandığı gözlemlendi. Ağrı, Edirne, Hatay, Kars, Kırklareli, Van, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’in rekabet gücü 2008-2009 sonuçlarında, bir önceki yıla göre artarken; Artvin, Gaziantep, Hakkari ve Şanlıurfa, geçen yıla göre rekabetçilik sıralamasında güç kaybeden sınır illeri oldu.

Sınır 30-40 basamak çıktı

URAK İllerarası Rekabetçilik Endeksi araştırması kapsamında Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli değişkenine göre yapılan sıralamada, sınır illerinin çok ciddi yol kat ettikleri gözlemleniyor. Bu alandaki en çarpıcı gelişmeyi 55. sıradan 13’üncü sıraya çıkan Ağrı, 56’ncı sıradan 16. sıraya çıkan Iğdır ve 57’nci sıradan 26. sıraya çıkan Ardahan yaşadı. Yine sınır illeri arasında yer alan Kilis 40’ıncı sıradan 29’a; Hatay 7’nci sıradan 6. sıraya, Kars 79’uncu sıradan 69’a, Van 42. sıradan 21’inci sıraya yerleşerek, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli Endeksi’ne göre sıralamada daha yukarıya tırmanmayı başaran iller oldu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-sinir-illeri-rekabetcilik-yarisinda-ust-siralara-tirmaniyor_74898.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!