2012 aralık ayında Avrupa'nın en büyük enerji şirketlerinden E.ON ile ortaklık anlaşması imzaladıklarını anlatan Sabancı, şöyle konuştu:
"E.ON ile Enerjisa'nın hedeflerini büyüttük. Yeni hedefimizi, 2020 yılında 7500 MW kurulu güce ulaşmak ve Türkiye elektrik üretiminin yüzde 10'unu sağlamak olarak belirledik. Enerjisa, Türkiye'nin en yenilikçi ve lider enerji şirketi olarak büyümeye devam edecek, yeni hedeflerini gerçekleştirecektir. Enerjisa elektrik dağıtımında da Türkiye özel sektörünün öncü şirketi oldu. 2009 yılında devraldığı Başkent Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde 7 ilde yaklaşık 3,6 milyon müşteriye hizmet sağlamaktadır. Yeni ortağımız E.ON ile kararlılıkla başarılı olduğumuz ihaleler sonrasında Ayedaş ve Toroslar Dağıtım Bölgeleri'nin devir süreci tamamlandığında Enerjisa dağıtımda 9 milyondan fazla müşteriye hizmet sağlayacak." "Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi santrali" Sabancı, açılışı yapılan santralin 143 MW kurulu güç ile Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi santrali olma özelliğini taşıdığını belirterek, 153 milyon avro yatırımla şubat ayı sonunda işletmeye alınan santralin, General Electric'in 52 rüzgar türbini ile yılda 500 milyon kW/saatin üzerinde elektrik üreteceğini kaydetti. Çanakkale ve Dağpazarı rüzgar santrallerinden sonra BARES'i de işletmeye alarak rüzgar enerjisi kurulu gücü 212 MW'a çıkardıklarını dile getiren Sabancı, Enerjisa'nın rüzgar enerjisinde de Türkiye'nin lider şirketleri arasında yer aldığını söyledi. Bu yıl içinde üretime başlayacak toplam 540 MW gücünde 6 hidrolik santralle birlikte 2013 sonunda Enerjisa'nın işletmedeki kurulu gücünün 2375 MW'a çıkacağını vurgulayan Sabancı, şöyle devam etti:
"Enerjisa kurulu gücü içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 45'e ulaşacak. Enerjisa'nın bugüne kadar yaptığı yatırım 11 milyar dolara ulaştı. Enerjisa'nın yatırımları, Türkiye elektrik sektörünün daha rekabetçi bir yapıya ulaşacağına duyduğumuz güveni yansıtıyor. Sayın Bakanımız Taner Yıldız'ın liderliğinde Yeni Elektrik Piyasası Kanunu daha rekabetçi bir elektrik piyasası için çok önemli bir adım oldu. İkincil mevzuat düzenlemelerinin de tamamlanması ile piyasanın rekabetçiliği daha da artacak."
Türkiye'nin elektrik tüketiminin hızla arttığını söyleyen Sabancı, "Önümüzdeki 10 yıl içinde kurulu gücün 2 kat artması, bunun için de elektrik sektörüne her yıl 4 ila 5 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bunu sağlamak için rekabetçi piyasayı daha fazla geliştirmeli ve derinleştirmeliyiz" dedi. Kildahl: Türkiye enerji pazarı bizim için oldukça ilgi çekici bir konumda E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl da dört kıtada faaliyet gösteren firmalarının, elektrik ve doğal gaz sektörlerinin değer zincirinin bütününde onlarca yıllık bir birikime sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Sabancı ise Türkiye enerji sektöründe yüksek birikime sahip ve Enerjisa'yı üretim alanında dengeli bir portföyle yaklaşık 2 GW üretim kapasitesine sahip güçlü bir şirket konumuna ulaştırmış durumda. Türkiye enerji pazarı bizim için oldukça ilgi çekici bir konumda. Gelişen ekonomisi sayesinde hali hazırda oldukça büyük ve büyümeye devam eden bir piyasa. Ayrıca elektrik üretimi anlamında da çok yüksek bir potansiyele sahip. Tüm bu faktörler Türkiye'yi yatırım için mükemmel bir yer haline getiriyor. Bizler, daha fazla özelleştirme ve liberalleşmenin Türkiye enerji pazarı için faydalı olduğunu düşünüyoruz".
|