ABD'de Rüzgar Enerjisi Maliyetinde...
İşte En Yüksek Rüzgâr Enerjisi...
RES'ler Göçmen Kuşları Ne...
EPDK Rüzgâr Enerjisinde Yeni...
İspanya’nın En Büyük Enerji...
Son 10 Yılda Rüzgar Santrallerine...
Afrika'nın En Büyük Rüzgar...
Zorlu Pakistan'ın İlk Rüzgar...
Borusan EnBW Enerji Yenilenebilir...
“Güneş ve Rüzgar Enerjisinde...
Küresel Elektrik İhtiyacının...
Doğu Avrupa ve Latin Amerika...
Türkiye'nin En Büyük Rüzgar...
Dünya Enerji Sistemini Dönüştürecek...
Açık Denizlerdeki Rüzgâr Türbinlerine...
Dünya Nükleerden Uzaklaşıyor,...
Radyoaktif Atık Yönetimi Usul...
"Paris'tekine birşey olmuyor...
Enerji Sektöründe Dengeleri...
Yeni Nesil Rüzgâr Değirmenlerine Doğru
Dünyada Enerjinin Yeni Süper...
"Nükleer Santral 3 Bin Kişiye...
Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi...
AB'de Kurulu Rüzgar Enerjisi...
Rüzgar Enerjisinin Popülerliği Arttı
EWEA: Avrupa’nın İlk Rüzgar...
Türkiye, Rüzgar Enerjisinde...
Japonların Rüzgar Enerjisi Sistemi Nükleere Rakip
Kyushu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Yuji Ohya ve ekibinin 10 yıllık çalışmasının nihai ürünü olan yeni rüzgar türbini teknolojisi, 2011 yılında kamuoyuna tanıtılmıştı. “Wind lens” adını verdikleri sistem dünya basınında nükleer enerjinin en kuvvetli rakibi olarak öne sürülüyor.
Kyushu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Yuji Ohya ve ekibinin 10 yıllık çalışmasının nihai ürünü olan yeni rüzgar türbini teknolojisi, 2011 yılında kamuoyuna tanıtılmıştı. Bu tarihten itibaren yeşil enerjide en büyük atılımlardan biri olarak görülen sisteme ilgi giderek büyüyor. “Wind lens” adını verdikleri sistem dünya basınında nükleer enerjinin en kuvvetli rakibi olarak öne sürülüyor.
“Wind lens”, yeni geliştirilen aerodinamik tasarımıyla normal bir rüzgar türbininin 3 katı verim sağlayabiliyor. Böylelikle nükleer enerjiden daha tasarruflu oluyor. Rüzgar türbinlerinden çıkan enerjinin rüzgar hızıyla doğru orantılı olmasından yola çıkan bilim adamları projeyi, rüzgar hızını türbinin çevresindeki akıştan yararlanarak artıran bir sistem üzerine kurguladılar. Tasarım da yine bu doğrultuda rüzgarın tek bir bölgeye yoğunlaştırılmasıyla açığa çıkan enerjinin artırılması üzerine geliştirildi. Sistem, İskoçya ve Çin’de test edildikten sonra, elde edilen enerjinin normal rüzgar türbinine göre üç kat daha verimli olabildiği görüldü. Geliştirilen yeni sistem nükleere göre daha çok verim sağlıyor ve daha ekonomik. Sistemin en etkin şekilde deniz üzerinde çalışması karadaki kullanımı kısıtlasa da “Wind lens” şimdiden pek çok ülkede geleceğin yatırımı olarak görülmeye başladı bile.
Kaynaklar; www.riam.kyushu-u.ac.jp ve www.triplepundit.com |