Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’de Havası Temiz Kent Yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarında Türkiye’de havası temiz şehir bulunmuyor.

yapi.com.tr
Türkiye’de Havası Temiz Kent Yok (Fotoğraf: AA)

Greenpeace Akdeniz; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ulusal hava kalitesi izleme ağında yer alan istasyonlardan 2023 yılı boyunca elde edilen verileri analiz etti. Dünyada dakikada 13 insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybederken ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz kentin bulunmaması dikkat çekti. Analizlere göre; havası en kirli 20 bölge arasında Ege’den Aydın merkez, Nazilli, Manisa Şehzadeler ve Denizli merkez yer aldı.

Cumhuriyet’ten Yusuf Körükmez’in haberine göre; Muğla’nın Milas ilçesinde 197 gün sağlıksız hava solunurken, Balıkesir merkezde 201 gün, Manisa Turgutlu’da 214 gün, Aydın’ın Germencik ve İncirliova’da da tam 224 gün yurttaşlar pis havaya maruz kaldı. Bakanlığın verilerinden elde edilen analizlere göre; İzmir’de de hava kirliliği ulusal yönetmelikte belirlenen limitlerin çok üstünde.

Analizleri değerlendiren İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri ve Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, hava kirliliğinin ısınma ile ilişkili olmadığını belirterek, “Burada aslında Aliağa'yı sormak lazım. Yani İzmir'in yoğun sanayi bölgelerinin durumuna bir bakmak lazım. Sanıyorum bakanlığın veri listesinde Aliağa ölçümleri yok. Çünkü Aliağa'nın çok daha sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Hava kirliliği dediğimiz zaman pek çok kimyasal solunması söz konusu. Bu zaten kronik solunum yolu hastalığı olan kişiler için o an acil bir sağlık sorunu yaratabilir, durumu ağırlaştırabilir. Ama normalde bir sağlık sorunu olmayan bireyler için başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok solunum yolu hastalığını hazırlayıcısı olabilir.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyede-havasi-temiz-kent-yok_201767.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!