Jeotermal Çılgınlığı Hastane...
2 jeotermal Sahası İhale Edilecek
Jeotermal Kaynak Sahaları İhale Edilecek
Birileri Para Kazanacak Germencik...
Jeotermal Enerjiye 125 Milyon...
Danıştay'dan Aydın için Önemli Karar!
Jeotermal Su Çevre Katliamına...
Jeotermal Sular Doğayı Tehdit Ediyor
Jeotermal Enerji için Zeytin...
Elektrikte Jeotermal, Güneş...
Jeotermalle, Gaz İthalatı Engellenecek!
Rüzgar ve Jeotermal Enerjiyi...
Jeotermale Enerjide Yatırım Rüzgarları!
Türkiye Jeotermaline 275 Milyon Dolar Destek
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Parshad, Aydın Germencik'te yapımı süren işletmeye 150 milyon dolar yatırım yapacaklarını, aranma ve sondaj çalışmaları için de 125 milyon dolar bütçe ayıracaklarını belirtti.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Nandita Parshad, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının 2015 yılında Türkiye'ye yapacağı enerji yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesinin geliştirilmesi için çeşitli yatırımları hayata geçireceklerini anlatan Parshad, şöyle konuştu: "Türkiye'de jeotermal enerjinin gelişmesini yüksek yatırım maliyetleri ve riskler engelliyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak, Aydın Germencik'te Gürmat Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılan toplam maliyeti 970 milyon dolar olan jeotermal santrale 150 milyon dolar yatırım yapacağız. Bu santral dünyanın ikinci Türkiye'nin ise en büyük jeotermal güç santrali olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, 125 milyon dolarlık bir bütçeyi jeotermal enerjinin arama, sondaj gibi ön çalışmalara ayırmayı düşünüyoruz. Bu aşamalar, yapılacak toplam yatırımların neredeyse yüzde 40'ını oluşturuyor. Bu fonu Banka jeotermalde ilk çalışmaları ve aramaları başlatabilmeleri için özel sektör yatırımcılarına verecek." Parshad 125 milyon dolarlık bütçenin 100 milyon dolarının Bankanın fonundan, 25 milyon dolarının da Temiz Teknoloji Fonu'ndan sağlanacağını söyledi. Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin 4 gigavat, fakat kurulu kapasitenin sadece 350 megavat seviyesinde olduğuna dikkati çeken Parshad, "Bu sistem aynı zamanda jeotermal kaynakların elektrik ve ısı üretiminde en iyi şekilde kullanılmasını sağlayabilmek için yatırımcılara teknik destek de sağlayacak" ifadesini kullandı. Temiz Teknoloji Fonu, düşük karbonlu teknolojilere finansman sağlamak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla 2009 yılında kuruldu. Fon, Dünya Bankası tarafından yönetiliyor ve farklı kalkınma bankaları bu fona katkı sağlıyor. |