Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Hızlı Davranamadı

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Altay, depreme hazırlık çalışmalarında yasal düzenlemeler ve halkı bilinçlendirme çalışmalarında büyük eksiklikler olduğuna dikkat çekerek “İlk etapta hazırlıklı olma açısından halkın bilinçlendirme ve can kaybını önleyici çalışmalar konusunda yeterince hızla

Cumhuriyet Gazetesi
Türkiye Hızlı Davranamadı

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Altay, depreme hazırlık çalışmalarında yasal düzenlemeler ve halkı bilinçlendirme çalışmalarında büyük eksiklikler olduğuna dikkat çekerek “İlk etapta hazırlıklı olma açısından halkın bilinçlendirme ve can kaybını önleyici çalışmalar konusunda yeterince hızla davranılmadı” dedi. BÜ Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nde bir önceki dönem müdürlük de yapan Prof. Altay, halkı bilinçlendirme çalışmalarının başladığını ancak sürdürülemediğini söyleyerek yasal eksikliklerin de çalışmaları geciktirdiğini kaydetti.

Binaların güçlendirilmesinin önünü tıkayan maddeler içeren Kat Mülkiyeti Yasası’nın çok geç değiştirildiğini anlatan Altay, “10 yılda İstanbul’un mevcut binalarının hepsini güçlendirelim, can kayıplarını tamamen önleyelim, Japonya gibi olalım demek çok zor. Ama hiç olmazsa toptan göçme nedeni ile oluşacak can kaybının önüne çok iyi bir planlama ile geçilebilirdi. Çünkü 1999 depremlerinin öncesinde Erzincan, Adana, Dinar depremleri yaşandı. Devletin destek olduğu Dünya Bankası kredileri ile hızla projeler yapıldı. Oralarda deneyim kazandık. Türkiye bunu yapabilecek yetenekteydi” diye konuştu.

Denetim yoktu

Mühendislik ve mimaride eğitimden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle projelerde eksiklikler bulunduğuna vurgu yapan Altay, “1995 Dinar depreminde yıkım çoğu mühendislik hizmeti almamış küçük yapılarda gerçekleşti. 1998 Adana-Ceyhan depreminde de önemli hasar oldu. İnşaatlar 1975 yönetmeliğine uygun yapılıyordu ancak uygulamada eksiklikler vardı. Denetim yoktu, beton kalitesi yüksek değildi” dedi.

Yapılaşma değişti

Altay, 1999 depreminden sonra İstanbul’u çevreleyen alanlarda da “uydu kent” diye nitelenebilecek çok katlı yapılar ve siteler oluşmaya başladığına dikkat çekti. “İstanbu’u yıkıp yeniden yapmak mümkün olmayacağı için alternatif şehirler yaratıldı” diyen Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2007 Deprem Yönetmeliği’nin getirdiği yenilikler var. Yapım kalitesi açısından projelendirmenin daha iyi yapıldığını düşünüyorum. 5-7 katın üzerindeki çok katlı yapıların denetimsiz inşa edilmesi mümkün değil. Bugüne dek karşılaştığımız eksiklikler ile o yapıların inşa edilmesi mümkün değil. Hazır beton inşaat kalitesini arttırdı. Kullanılan donatıların kalitesi yükseldi. 1999 depremi sonrası yapı kalitesinde bir iyileşme gözlendi.”

Bu yeni yapıların mühendislik hizmeti aldığını ve kontrolden geçirildiğini anlatan Altay, bu projelerin sıradan yurttaşların kullanılabileceği şekilde basitleştirilmemesini eleştirdi. Altay, kentteki yapı stokunda riskin devam ettiğinin altını çizdi. Altay, hiçbir Avrupa ülkesi ya da ABD’de tarihi eserlerin, kültürel varlıkların depreme karşı güvenli hale getirilmesi konusunda hazırlık olmadığını söyledi. Altay, herkesin bu konuya gözlerini kapamasını eleştirdi. Mevcut yapıların güçlendirilmesinin ekonomik güç gerektirdiğini kaydeden Altay şöyle konuştu:

“Korunma parasız olmaz. Gelecekte olacak bir afete yönelik yatırım yapmak kimseye cazip gelmiyor. Güçlendirme çok ucuz bir şey değil. Kısmi güçlendirmelerle tamamen göçmeden kaynaklanacak can kaybını engellenmek mümkün.”

Yeni yapılan inşaatlarda kalite yükselmesi olduğunu ifade eden Altay, mühendislerin yetiştirilmesi, depremin karadan ve denizden incelenmesi noktasında ciddi aşamalar kaydedildiğini de sözlerine ekledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-hizli-davranamadi_71511.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!