Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye 3 Değişkende En Kırılgan Durumda

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı araştırma notuna göre bu ülkelerde oldukça değişken iklim sürüyor.

yapi.com.tr
Türkiye 3 Değişkende En Kırılgan Durumda

Dünya Gazetesi'nden Okan Umruk'un haberine göre, dünyanın en önemli 38 finans kuruluşunun oluşturduğu Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) hazırladığı araştırma notunda en önemli gelişmekte olan ülkelerin risk haritası ortaya kondu. "Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akışları" adlı 30 Ocak 2014 tarihli araştırma notunda gelişen ülke koşullarının bu yılın başında yaşanan çarpıcı piyasa düzeltmesi dahil epey değişken olmaya devam ettiği belirtildi. Bu ülkelerden devamlı sermaye çıkışı beklenmediğini belirten IIF uzmanları bununla beraber yatırımcıların ülke risklerine giderek daha hassas hale geldiklerini kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerde siyasi gelişmelerin önemine dikkat çekildi. 2013 yazında yaşanan gelişen ülkelere yönelik sermaye akışında azalmanın geçici olduğu belirtilen 35 sayfalık notta 2014 ve 2015 yılları için IIF uzmanları sermaye akışlarında kademeli yeniden sıçrayış bekliyor. Bununla beraber gelişen ülkelere yönelik sermaye akışlarının toplam gelişmekte olan ülke GSYH'sine oranının 2010-2012 yılına göre daha düşük seyretmesi öngörülüyor. IIF sermaye akışları konusunda gelişen ülkelere dair risk algısının esas olarak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nihai faiz artışı odaklı piyasa beklentileriyle ilgili olduğunu belirtiyor. Ülke seviyesinde ise büyük dış finansman ihtiyacı bulunan, makroekonomik politika eksikleri olan ve siyasi belirsizlik yaşayan ülkelerin en kırılgan durumda oldukları ifade ediliyor. Son yaşanan piyasa volatilitesinin de bu riskin altını çizdiği ifade ediliyor. Araştırma notunda IIF uzmanlarının hazırladığı belli başlı gelişmekte olan ülkeler kırılganlık tablosunda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 22 ülke bulunuyor.

Bu ülkelerin sermaye akışı açısından karşılaştıkları riskler üç ana başlık altındaki değişkenlerle ölçülüyor. Bu üç ana başlık, "Dış finansman kırılganlıkları", "İç finansal kırılganlıklar" ve "İç mali kırılganlıklar" olarak sıralanıyor. Buna göre Türkiye en fazla "dış finansman kırılganlıkları" başlığı altındaki değişkenler açısından riskli görünüyor. Araştırma notuna göre Türkiye, en fazla kırılganlık riskiyle cari hesap dengesi/GSYH oranı, net doğrudan yabancı yatırım/cari açık oranı ve rezerv karşılama oranı değişkenlerinde karşılaşıyor. Türkiye 13 değişkenden üçünde "en kırılgan", dördünde "kırılgan", altısında ise "az kırılgan" olarak niteleniyor.

Brezilya faizi 25 puan artırdı

Brezilya Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak yüzde10.50'den yüzde 10.75'e yükseltti. Reuters anketine katılan ekonomistler, bankanın politika faizini 25 baz puan artırmasını bekliyorlardı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-3-degiskende-en-kirilgan-durumda_117605.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!