Urla Limantepe'de "Kazı" Başladı
Troia Kazılarında Yeni Bir...
Bizans, "Müteahhit"e Emanet!
Myra Kazıları Mahkemelik Oldu
Truva Müzesi İnşaatı Yükseliyor!
Küllerinden Doğan Antik Kent!
Antik Kentin Yanına Cezaevi!
Kaçak Kazılar Antik Kente Zarar Verdi
Olimpos Antik Kenti'nde Kazılar Başladı
Kyzikos Antik Kenti'nde Kazı...
Antik Kent Gün Yüzüne Çıkarılacak
Laodikya Antik Kenti'nin Yerleşim...
Antik Kentte Bulunanlar Şaşırttı!
Metropolis Antik Kenti 23...
Antik Kentte Kazı Çalışmaları Başladı
Antik Kent için Yürüdüler
Myrleia Antik Kenti için Davullu Yürüyüş
Antik Kentte "Mangal Keyfi!"
Truva'da Kazılar Durdu!
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisindeki 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva Antik Kenti’nde, Almanlar’ın bırakmasının ardından kazı çalışmaları da durdu.
Hürriyet'in haberine göre, Truva Müzesi yapımı gündemi meşgul ederken, antik kentte kazı çalışmalarının yapılamaması kafaları karıştırdı. 1998 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Truva Antik Kenti’nde 150 yılda 5 ayrı arkeolog kazı yaptı. İlk olarak 1863 yılında İngiliz arkeolog Frank Calvert kişisel olarak yaptığı kazılarda, Hisarlık Tepe'yi arkeolojik olarak keşfetti. 1870- 1890 yılları arasında yaptığı kazılarla Alman arkeolog Heinrich Schliemann da kişisel olarak sürdürdüğü kazılarda çıkan hazine buluntularını 1873 yılında kaçırdı. Ancak yine de yaşamını yitirdiği 1890'a kadar antik kenti aralıklarla kazdı. 1932- 1938 yıllarında Amerikalı arkeolog Carl William Blegen Cincinetti Üniversitesi adına yaptığı çalışmalarla Truva modern arkeolojinin en önemli yeri oldu. Alman Tübingen Üniversitesi adına 1988-2005 yılları arasındaki yeni dönem kazılarını gerçekleştiren Alman arkeolog Manfred Osman Korfmann, Truva'nın arkeolojik anlamda bir Anadolu kenti olduğunu ispatladı. Korfmann ölünce yerine Tübingen Üniversitesi adına Alman arkeolog Prof. Dr. Ernst Pernicka devam etti. Ancak, Almanlar geçtiğimiz yılki çalışmaların ardından finans sıkıntısı nedeniyle Truva Antik Kenti'ni artık kazmaktan kendi istekleriyle vazgeçti.
İlk kez bir Türk üniversitesi kazanacak Almanlar'ın kazı çalışmalarını bırakmasının ardından antik kentteki kazılarda 25 yıldır aktif rol alan ve son 5 yılda da eş başkanlık görevini yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan Troia kazılarına üniversitesi adına talip oldu. Kazılar için ÇOMÜ Rektörlüğü'ne başvurdu. Rektörlük de geçtiğimiz yıl Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru yaptı. Truva'yı bu yaz ilk kez bir Türk üniversitesi kazacakken bürokrasi engeli kazıların tamamen durmasına neden oldu. Truva Antik Kenti, Korfman ile başlayıp Pernicka ile devam eden kazılar yıllar sonra ilk kez yapılamamış oldu. Bakanlar kurulu kararı bekleniyor Antik kentteki kazıları yürütmeye talip olan ÇOMÜ, gerekli izinlerin çıkması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelecek yanıtı beklerken, kazı mevsimi sona erdi. Bürokratik engeller aşılamayınca Doç. Dr. Rüstem Aslan'ın Truva Kazıları Başkanı olarak atanması ve ÇOMÜ'ye kazı izni verilmesi için konu, bu kez Bakanlar Kurulu gündemine taşındı. Antik kentin kaderini belirleyecek olan Bakanlar Kurulu izninin ne zaman çıkacağı ise merak konusu oldu. |