Trakya'da Kömürlü Termik...
Trakya’nın Karadeniz Kıyısında...
Trakya’da Tarihe 20 Yıl Sonra Vize
Trakya’yı Tehdit Eden 5 Problem
Trakya’da Orman Katliamına Büyük Tepki
Trakya'nın Ölüm Fermanı Yazılıyor
Kırklareli’nin İğneada beldesinde daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen çimento limanı projesi yeniden hayata geçirilmek isteniyor.
Kırklareli’nin biyolojik çeşitliliğiyle tüm dünyanın ilgisini çeken İğneada beldesinde daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen çimento limanı projesi yeniden hayata geçirilmek isteniyor.
İleri haber'den Rıfat Doğan'ın haberine göre, yıllardır bölgemizde yaşanan çevre sorunlarının hiç birine çözüm bulunmadığı yetmezmiş gibi, bölgemizin doğa harikası bölümü yeniden şirketlerin hedefine giriyor. Trakyalılar #trakyayıvermeyeceğiz ve #İğneadaDireniyor diyecek Trakya’nın İğneada üzerinden talan edilmesine karşı twitter üzerinden bir araya gelen sosyal medya hesapları 4 Ekim 2016 akşamı saat 20:00 de tüm Trakya halkını suyuna, toprağına sahip çıkmak için ses çıkarmaya çağırıyor. Saat 20:00 de başlayacak etkinlikte #trakyayıvermeyeceğiz ve #İğneadaDireniyor etiketleri ile sosyal medyada seslerini duyuracaklar. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Limak’a bağlı olduğu belirtilen Ada Liman İşletmeciliği’nin liman için hazırladığı ÇED raporuna bakanlık olumlu görüş bildirdi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan ise proje için, “İğneada’nın ölüm fermanı” dedi. Plaj ve sahil alanı kapatılacak, balıkçı limanı taşınacak Milli park statüsüne sahip longoz (susabar) ormanlarının dibinde kurulması planlanan çimento limanına ait tanıtım dosyasında, limana sadece çimento ve kimyasal zehirli katı atık taşıyan gemilerin yanaşacağı ve liman sahasının tümünün klinker (çimento üretimi sırasında pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan iri taneli malzeme) öğütme sahası olarak kullanılacağı belirtiliyor. Plana göre mevcut balıkçı limanının önüne 700 metrelik büyük bir liman mendireği çekilerek, limanın arka tarafındaki plaj ile öğretmenler kampı da denilen sahil alanı komple kapatılacak. İğneada balıkçı limanı ise Beğendik Köyü’ne yeni yapılan balıkçı limanına taşınacak. Günde 300 çimento kamyonu geçecek Projenin hayata geçirilmesi durumunda İğneada Körfezi ve longoz ormanları, günde 300 çimento kamyonunun geçeceği bir mezarlığa dönüşecek.3 ‘İğneada’nın ölüm fermanı’ Limanın yapılacağı koyun Karadeniz’in en doğal şeridi olduğunu ve bölgenin Longoz ormanlarının yanı başında yer aldığına dikkat çeken Doğal Hayatı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan, “Orası aynı zamanda balık üreme bölgesi. Balıkçılığa ve deniz yaşamına da zarar verecek. Bu proje İğneada’nın ölüm fermanı anlamına gelecek” dedi. Limana giriş yapacak ağır taşıtlar için yol ve köprü inşasına başlandığını dile getiren Türkkan, konuya ilişkin itirazda bulunacaklarını kaydetti. |