Topkapı Sarayı’ndaki Restorasyon...
Topkapı Sarayı'nda 220 Milyon...
Topkapı Sarayı'ndaki Hasbahçe'ye...
"Topkapı Sarayı'nda Hiçbir...
Topkapı Sarayı "Yoğun Bakım"a Alındı
‘Marmaray ve Avrasya Topkapı’yı...
Topkapı Sarayı Denize Doğru Kayıyor
İnşaat Harcamaları Arttı
İnşaat Malzemeleri Sanayi...
İnşaat Sektöründeki Durgunluk...
Yargıya Selam, İnşaata Devam
‘Topkapı Sarayı için Sahil...
Topkapı Sarayı'nda Korkutan Çukur
İşte Sarayı Kurtaracak Eylem Planı
İlber Ortaylı: "Güney Duvarı...
Topkapı Sarayı Ayakta Zor Duruyor!
Marmaray, Topkapı Sarayı'nı...
Ataköy'deki Baruthane de Elden...
‘Topkapı Sarayı İstenseydi...
Topkapı Alt Geçidinde Yangın
Topkapı Sarayı'nda 'Yangın' Sempozyumu
Topkapı Sarayı'na Ait Yeni...
Topkapı Sarayı Müzesi Yıllığı Yayımlandı
Topkapı’ya Doğalgaz Geliyor
Topkapı Sarayı'nı İnşaatlar mı Çökertiyor?
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Topkapı Sarayı’nı TBMM gündemine taşıdı.
İstanbul'daki Topkapı Sarayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Topkapı Sarayı içerisindeki Fatih Köşkü güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Makyaj ve restorasyonlar ile yıllardır ayakta tutulmaya çalışılan Topkapı Sarayı Müzesi'nin taşıyıcı duvarlarında büyük yarıklar oluştu. Topkapı Sarayı Müzesi'nde yer alan hazine bölümünün sergilendiği Fatih Köşkü'nün bodrum katında tesadüfen yarıklar ortaya çıktı.
‘Yoğun inşaat, insan ve araç trafiği’ Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Yarkadaş, “Uzmanlar tarafından 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağı belirtilen sarayın statik bakımdan incelemesi neden bugüne kadar yapılmamıştır?” dedi. Saray çevresinde yoğunlaşan inşaat çalışmaları (metro, yol vs) ve yoğun trafiğe de dikkat çeken CHP’li vekil deformasyonların kaynağının araştırılmasını istedi. ‘5 büyüklüğünde depreme dayanamayacak’ Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge sunan Yarkadaş, şu ifadelerde bulundu: “Topkapı Sarayı’nın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve içerisindeki Fatih Köşkü’nün güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı basına yansımıştır. Sarayda hazine bölümünün sergilendiği Fatih Köşkü'nün bodrum katında tesadüfen yarıklar ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Uzmanlar tarafından büyük tehlike arz ettiği ifade edilen saraya vakit geçirilmeden müdahale edilmesi gerektiğinin ise altı öneme çizilmiştir. Bu çerçevede; 1- Uzmanlar tarafından 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağı belirtilen sarayın statik bakımdan incelemesi neden bugüne kadar yapılmamıştır? 2- Saray çevresinde yoğunlaşan inşaat çalışmaları (metro, yol vs) ve yoğun trafik nedeniyle deformasyonların oluştuğu doğru mudur? 3- Marmara Denizi’ndeki sismik aktiviteden etkilendiği ifade edilen sarayda deformasyon ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa ölçüm sıkılığı nedir? 4- Güçlendirme çalışmaları kapsamında sarayda hangi işlemler yapılacaktır? Öngörülen maliyet miktarı nedir?” |