"Topkapı Sarayı'nda Hiçbir...
Topkapı Sarayı "Yoğun Bakım"a Alındı
‘Marmaray ve Avrasya Topkapı’yı...
Topkapı Sarayı Denize Doğru Kayıyor
Topkapı Sarayı'nda Korkutan Çukur
Topkapı Sarayı'nı İnşaatlar...
Topkapı Sarayı Ayakta Zor Duruyor!
Marmaray, Topkapı Sarayı'nı...
Pera'nın Altından Nekropol Çıktı!
‘Topkapı Sarayı İstenseydi...
Saraylar Masa Örtüsüne Kadar Soyulmuş
Saray Mutfakları Sergi Salonu Açıldı
Bey Sarayı Canlanıyor
Topkapı Sarayı'nda 'Yangın' Sempozyumu
Topkapı Sarayı Müzesi Yıllığı Yayımlandı
Topkapı Sarayı'nı Atlı Askerler...
Topkapı Sarayı Arz Odası Yenilendi
Topkapı Sarayı 'Saraylı Koleksiyonu'...
Topkapı Sarayı'na 'Saraylı Koleksiyonu'
Topkapı Sarayı'nda Deprem Alarmı!
Topkapı Sarayı'na Ait Yeni Belgeler Gün Yüzüne Çıktı
Osmanlı sultanlarına dört yüz yıl boyunca ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı'na ait daha önce yayımlanmamış 118 resimli belge gün yüzüne çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, "Resimli Belgelerde Topkapı Sarayı" adlı kitapta toplanan 118 resimli belgede, sarayın bölümlerini gösteren, çeşitli törenleri konu edinen minyatürler, İstanbul'a gelmiş sanatçıların gravürleri ve son dönem cam fotoğraflar yer alıyor.
Topkapı Sarayı'nda 1990-2005 yıllarında farklı kademelerde görev yapan Hilmi Aydın tarafından sarayı tanıtma ve belgeleme amacıyla hazırlanan kitap, sarayın tarihsel serüvenini anlatarak, dönemler arasında karşılaştırma yapabilme imkanı sunuyor. Kitapta ilk kez yayımlanan 118 belge içindeki Abdullah Biraderler ve Sebah Joaillier tarafından 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başlarında çekilmiş fotoğraflarda, terbiye gereği el kavuşturmuş saray görevlileri, avluda dolaşan hocalar, hazine dairesi kapısı, harem dairelerinin önündeki basamaklara gelişi güzel bırakılan ayakkabılar, sıcak bir yaz günü dinlenen saray görevlileri, Harem'deki Valide Sultan Taşlığı'nda bekleyen iki siyahi saray görevlisi gözlenebiliyor. Belgelerde, bugün kırk beş bin metrekarelik alanda yer alan Topkapı Sarayı'nın geçmişte bahçe ve köşkleriyle yaklaşık yedi yüz bin metrekarelik bir alanda kurulduğu görülüyor. Minyatürlerde, tek katlı Saltanat Kapısı'nın bir zamanlar iki katlı olduğu göze çarpıyor. Gravürlerde de sarayın sahile kadar varan geniş alanında birçok köşk ve yalının bulunduğu, buranın sadece denizle birleşen yeşillik bir alan olmadığı, gezinti ve yürüyüşlere de açık olduğu dikkati çekiyor. |