Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tophane Sosyologları Bekliyor

Tophane, galeri saldırıları sonrası toplumdaki zıtlaşmaların merkezi haline geldi. Muhafazakârlık, içki, kentsel dönüşüm, ahlaki değerler ve sınıfsal çatışmalar Tophane ekseninde tartışıldı. Peki sanata yapılan saldırı gerçekten bir patlamanın sonucu muydu? Tophaneliler’e göre hiç de öyle değil. Galeriler, Tophane’nin çehresini değiştiriyordu.

Cumhuriyet Dergi
Tophane Sosyologları Bekliyor

BR>
Bu sorulara yanıt ararken Tophane’de yaşananların Türkiye’nin yakın tarihinden ayrı tutulamayacağını da gördük. Öncelikle otuz yıl öncesinin Siirti’ne gidelim. O yıllarda kentte ekonomik gücü Arap kökenliler elinde tutmaktadır. Ancak yıllardır süregelen bu düzen Kürt köylerinin yakılıp buradaki halkın kente göç etmesiyle hızla değişir. Öncesinde kentte vasıfsız işlerde karın tokluğuna çalışan Kürtler sayılarının artmasıyla ekonomik gücü de ellerine geçirmeye başlar. Ardından İstanbul’a göç gelecektir. Siirtli Arapların bir kısmı Fatih’e bir kısmı da Tophane taraflarına göçer, söylemeye gerek var mı? Kürtler de arkalarından. Böylece Tophane’de eskiden beri yaşayan Çingenelerle birlikte üç farklı etnik grup oluşur. Semtte oluşan linç kültürü aslında bu sıkı aidiyetlerin bir sonucudur. Tophane sınırları içinde birine küfür etmek, yan gözle bakmak birkaç saniye içinde kırk elli kişinin üzerinize çullanmasına davetiye çıkarmaktır. Bunları anlatanlar Tophane’nin aslında galerilerden çok önce kendi içinde bir yozlaşmayı yaşamaya başladığını, eskilerden kalma “Tophane delikanlılığı” imajının semt içinde gücü elinde bulundurmak isteyenler tarafından gençleri yönlendirmek için kullanıldığını söylüyordu.

Peki bu güç neden galerileri hedef almıştı. Aslında esnaf için galerilerin orada olması avantajlı bir durumdu çünkü anlatılana göre bir galerinin açılması için yaklaşık 15 milyarlık bir maliyet gerekiyordu ve bu para çoğunlukla semtteki esnafa gitmişti. yakınlarında Galata gibi “iki meyve suyu satarak bina aldılar” örneği olunca da esnafla galerilerin karşı karşıya gelmesi pek anlamlı görünmüyordu. Bu güç ne istiyordu? İşte burası biraz karışık. Sulukule’yle benzeştirilecek bir ”kentsel dönüşüm direnişi” değil. Çünkü Tophane üzerinde doğrudan bir dönüştürme projesi yok. Üstelik söylenene göre işleri karıştıranların çoğu aynı zamanda mal sahibi. Tophane dışarıya açıldıkca evlerin değeri artıyor. Ancak ortaya çıkan kozmopolit yapının gücün ellerinden kaymasını da beraberinde getireceği mutlak. İşte burada demin bahsettiğimiz sıkı bağlar ve linç kültürünün önemi devreye giriyor. Semt sakinlerinin anlattığına göre Tophane'de “pahalıya sat ucuza geri al” kuralı hâlâ işlerliğini koruyor. Bir ev sahibi pahalıya sattığı evini ahlaki sebepleri gerekçe göstererek ucuza geri alabiliyor.

Tüm bunlara karşın işi galeriler cephesinden de ele almak gerekiyor. Saldırıdan sonra yapılan ilk toplantıda “Tophane halkıyla daha fazla ortak proje üretme” fikri benimsenmiş. İletişimsizlik şimdiye kadar görülen bir eksiklik. Elbette bu Tophanelilerin de kabul ettiği gibi belli korkuların yarattığı bir içine kapanıklık. Zaten sanat galerileri için böyle bir gereklilik de yok ama saldıranların da hesap edemediği gibi galerilerin sıradan bir esnafa göre farklı bir sosyal mekân olduğu da gerçek. Dolayısıyla galerileri sesiz sedasız semtten uzaklaştırmaları söz konusu olmadı. Öte yandan Beyoğlu Belediyesi’nin verdiği destek de belli bir ayrışma yaratmışa benziyor. Saldırıdan birkaç hafta önce Ahmet Misbah Demircan’ın semte gelişi sırasında halka on dakika ayırıp geri kalan zamanında galerileri dolaşması ve sorunlarını dinlemesi “adamı biz seçtirdik, galeriler için çalışıyor” tepkisini yaratmış. Şimdi başa dönelim. Galeriler kendilerini Tophane’yi soylulaştırma projesinin bir parçası olarak görmüyorlardı ama ister istemez oyunun parçası haline gelmişlerdi. Galeriler kitlenin değişmesi için doğal bir aracıydı. Yoksa belediyedeki sanata yönelik bu ani ilgi patlamasını başka türlü açıklamak zordu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/tophane-sosyologlari-bekliyor_82944.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!