l Emniyet Komisyonu’nun aldığı karara göre, acente tekneleri, istedikleri yerde büyük gemilere yolcu ya da mal aktarımı yapamayacak. Aktarımlar için Zeytinburnu Zeyport ve Ambarlı ile Kartal iskeleleri tahsis edildi.
İstanbul Boğazı’ndan geçen gemiler ile Ahırkapı, Yeşilköy, Ambarlı, Kartal ve Tuzla deniz sahalarına demirleyen gemilerin acente tekneleriyle temaslarının disiplin ve denetim altına alınması amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı. İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, acente tekneleri, istediği yerde büyük gemilere yolcu ya da mal aktarımı yapamayacak. İl Emniyet Komisyonu’nun 28 Temmuz 2005 tarihinde aldığı kararda yolcu aktarımının yalnızca Zeytinburnu ilçesindeki Zeyport, Büyükçekmece ilçesindeki Ambarlı Limanı ve Kartal ilçesindeki Kartal İskelesi’nde yapılabileceği belirtildi. İl Emniyet Komisyonu kararında şöyle denildi: “İstanbul Boğazı’ndan geçen gemiler ile Ahırkapı, Yeşilköy Ambarlı, Kartal ve Tuzla deniz sahalarına demirleyen gemilerin muhtelif limanlardaki gümrük noktalarından acente tekneleri ile temaslar yapılmaktadır. Bu durumun, iç limanlardaki pasif katılım trafiğini yoğunlaştırdığı, izinsiz ve kayıtsız acente teknelerinin gemiler ile temas yaptığı tespit edildiğinden, bundan böyle acente teknelerinin gemiler ile olan temaslarını disiplin ve kontrol altına almak üzere, gümrüklü hareket noktası olarak Zeytinburnu ilçesindeki Zeyport, Büyükçekmece ilçesindeki Ambarlı Limanı ve Kartal ilçesindeki Kartal İskelesi’nin hareket noktası olarak belirlenmesine, tespit edilen bu yerlerin dışındaki hareket noktalarında acente teknelerinin yasaklanmasına karar verildi.”
Zeyport Limanı’ndaki hareket noktasının, Deniz Ticaret Odası Başkanlığı, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanlığı ile S.S Tali Acenteleri Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığı’nın müşterek sorumluluğunda olacağı belirtilen kararda, buradaki geçici depolama yerinin (antrepo) de 1 Ekim 2005 gününe kadar faaliyete geçirilmesi istendi. Açıklamaya göre; temasları sağlayan acente teknelerine, denize elverişlilik belgesi alındıktan sonra, Liman Başkanlığı’nca verilen izin belgesi daha belirgin hale getirilerek, müteselsil numarası verilecek. İzin belgesinde hizmet türü olarak yolcu, yolcu eşyası, gemi adamları ve gemi ile ilgili olanlar açıkça belirlenip, izin belgesindeki sıra numarası acente teknesine görülecek vaziyette yazılacak. Verilen izin belgeleri Liman Başkanlığı’nca; Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü, Deniz Liman Emniyet Şube Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na liste halinde bildirilecek.
Dış hatlara sefer yapan gemilere, Gümrük Müdürlüğü ve Deniz Liman Emniyet Şube Müdürlüğü’nce müşterek verilen izin talepleri ve vize listeleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İstanbul Liman Başkanlığı’na her yıl verilecek. Geçici olarak kısa süreli gemi ile temas kuracak kişiler de Gümrük Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü, Deniz Liman Emniyet Şube Müdürlüğü’ne dilekçe ile müracaat ederek geçici izin belgesi alacak. Bunun yanı sıra transit geçen gemilerle Sahil Sağlık Denetleme Merkezi’nden izin alındıktan sonra temas edilecek.
|