Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin 50 baz puan indirimle sıkı para politikası duruşunu sürdürdüğünü kaydederek, özellikle koridorun üst bandının sabit tutulmuş olmasının enflasyonla mücadelede TCMB'nin kararlı olduğunu yansıttığını söyledi. Alt banttaki indirimin ise tamamen teknik, para piyasası ile TCMB fonlaması arasında bankaların maliyetini minimize etmeye yönelik bir ayarlama olduğunu kaydeden Yılmaz, bu karar ile TCMB'nin kuru desteklediğini ve dezenflasyon sürecini hızlandırdığını ifade etti.
Yılmaz, Avro Bölgesi, ABD, Güney Kore, İskandinav ülkelerinin değer kazanan kurları nedeniyle düşük enflasyonla yaşadıklarına dikkati çekerek, geçen sene ithalata bağımlı olan Hindistan, Brezilya ve Endonezya ve Türkiye'de olduğu gibi kur nedeniyle yüksek enflasyonun oluştuğunu belirtti.
Kurun değer kazanmasının enflasyonu aşağı çekerek, vatandaşların satın alma gücünü olumlu etkileyip iç talebi destekleyeceğini dile getiren Yılmaz, aynı zamanda reel kurun da azalan enflasyondan olumlu etkilenerek ihracatçıların uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü koruyacağını ve bankaların maliyetlerinin alt banttaki ayarlamayla gözetilmesinin de banka hisseleri için orta vadede olumlu olarak algılanabileceğini kaydetti.
"Yıl sonunda politika faizinin yüzde 7,75 olmasını bekliyoruz"
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, TCMB'nin karar metninde, enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yatay tutacağına dair ifadenin korunmasının önemli bir husus olduğunu belirterek, TCMB'nin tanımına göre bunun, TCMB faizlerinin daha uzun vadeli tahvil faizlerine (son dönemde TCMB 5 yıllık faizlere vurgu yapıyor) yakın olması anlamına geldiğini kaydetti.
5 yıllık ve 10 yıllık tahvil getirilerine bakıldığında TCMB'nin yeni bir faiz indirimi için kısa vadede yerinin kalmadığını görüldüğünü vurgulayan Kanlı, bu anlamda, faiz indirimlerine bir sure ara verilebileceğini ifade etti. Kanlı, şunları söyledi:
"Ne var ki, enflasyonun yıllık bazda düşme eğiliminde olması halinde, TCMB yılın son çeyreğinde 'enflasyondaki düşüş eğilimine ikna oldum ve artık o kadar da sıkı para politikası duruşuna ihtiyacım yok' diyerek getiri eğrisinin yatay kalması koşulunu kaldırabilir ve bu yeni faiz indirimleri anlamına gelir. Bu çerçevede, yılın son çeyreğinde bir faiz indiriminin daha yapılmasını ve yıl sonunda politika faizinin yüzde 7,75 olmasını bekliyoruz. Diğer tarafta üst bandın yüzde 12'de korunuyor olması da TCMB'nin kur konusundaki temkinliliğinin ve gerektiğinde kurdaki oynaklığı azaltıcı biçimde geçici sıkılaştırmaya gidebileceğinin işareti. TCMB, faizi indirdiği, ancak risk algılamalarında herhangi bir bozulmada kısa süreli geçici sıkılaştırmaya giderek kurdaki oynaklığı sınırlayacağının işaretini veriyor".
Gedik Yatırım Başekonomisti İbrahim Aksoy ise TCMB'nin enflasyondaki düşüşün yavaş olmasını gıda fiyatlarına bağlamasının, TL sağlam durursa ağustos ayında faiz indirimine devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.
|