Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarım Arazilerine Maden Ocağı Tehdidi

Karaman’da 140 bin dekarlık verimli tarım arazisinin bulunduğu bölgeye çok sayıda mermer ocağı yapılacak. Karaman Milletvekili Atakan Ünver, “Bizi ürküten 50’ye yakın maden ocağı ve ruhsat konusunda girişimler olduğu yönündeki bilgiler.” dedi.

yapi.com.tr
Tarım Arazilerine Maden Ocağı Tehdidi

Karaman’ın Kazım Karabekir ilçesine bağlı Karalgazi Köyü’nde 140 bin dekarlık tarım arazisi üzerine mermer ocakları yapılacak. Köylüler, mermer ocaklarının çok sayıda köyü olumsuz etkileyeceğini bildirerek tepki gösterdi. CHP’li milletvekilleri de bölgede incelemeler yaptı.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; bölgede açılması planlanan altı maden ocağından biri üç ay önce çalışmaya başladı. Bir şirketin ise arama çalışmalarına başladığı, bir başka şirketin de Karaman Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Arkeolojik Sit Alanı
ÇED Raporu’nda yer alan bilgilere göre de mermer ocağı açılacak bölgeye bir kilometre uzaklıkta Gavur Höyüğü Arkeolojik Sit Alanı bulunuyor. Bölgenin aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi altında olan küçük akbabaların göç ve konaklama alanı olmasına karşın ÇED raporunda belirtilmediği de öğrenildi.

Karalgazi Köyü eski Muhtar Selami Dinçer, yaptığı açıklamada, en önemli gelir kaynakları olan tarım arazilerinin tehlike altında olduğu vurgulayarak, “Bir şirkete ‘ÇED raporu gerekli değildir’ dediler. Bu karar için İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir yazı alınmadı. Bu bölgede elma ağaçları ve birinci sınıf tarım arazileri yer alıyor. ‘ÇED gerekli değildir’ kararını internetten duyurmuşlar. Karar bir ay askıda kalmış fakat bizim haberimiz olmadı. Kimse bize bir şey söylemedi. Köy muhtarlığı ve 10 yurttaş dava açtık ‘Bizim haberimiz yoktu’ dedik. Oldubittiye getiriliyor” diye konuştu.

Burada binlerce yıldır tarım yapılıyor
Bölgede inceleme yapan CHP Karaman Milletvekili Atakan Ünver ise, “Bizi ürküten 50’ye yakın maden ocağı ve ruhsat konusunda girişimler olduğu yönündeki bilgiler. Bu bölgede mermer ocağı açılmasının insan sağlığı açısından sorun yaşatacağını düşünüyorum. Bu bölge yaklaşık 10 köyü etkileyen bir alan. Biz de bu gölgeye bir ziyaret gerçekleştirdik ve bölgede yaklaşık bin 500 civarında nüfus var. Yine birinci sınıf geniş tarım arazileri var ve böyle bir gölgede mermer çıkarılma işlemi yapılması hem tarımsal faaliyeti hem de yöre halkının sağlık açısından tehlike altına girmesi demektir. Burada bir antik kent var ve binlerce yıldır tarım yapılıyor. Bu bölge binlerce yıldır yaşamın olduğu bir alan” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarim-arazilerine-maden-ocagi-tehdidi_176606.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!