Kayısı ve Üzüme Kalker Darbesi
Bursa’da Kalker Ocağına Karşı...
Halk Olmadan ‘Halkın Katılım...
Bakanlık’tan 1500 Ağacın Kesilmesine...
Askeri Araziye Kalker Ocağı
Metropolis Antik Kenti, Kalker...
Ormana İki Hançer Daha
Dünya Miraslarının İlk Sergisi...
Dünya Miras Alanları Kalıcı...
Kalker Ocağına ÇED Gerekli Değil
İsmail Sivrisi’nde “Kalker Ocağı” İsyanı
Dilovası’nda Kalker Ocağı’na...
Yılanlı Dağı’ndaki Mermer...
Güneyyaka’ya Açılmak İstenen...
Antik Şehirde Taş Ocağı
Taş Ocağının Tetiklediği Heyelanlar...
Tarım Arazisine Mermer Ocağı
Köylüler Maden Ocağına Karşı Eylemde
Artvin'de Kalker Ocağı Zaferi
Teleskoplara Zarar Veren Mermer...
Tarım Arazilerine Maden Ocağı Tehdidi
Taşocağındaki Patlamalar Evlere...
Bir Ormana Daha Mermer Ocağı
Dünya Kültür Mirasına Kalker Ocağı Tehdidi
Kültür mirası Beypazarı tarihi kentine 18 kilometre uzaklıktaki Doğanyurt köyü kalker ocağı tehdidi altında. Doğanyurtlular Derneği ve yurttaşlar ocağa verilen ruhsatın iptali için dava açtı.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan beş varlıktan birisi Ankara’nın Beypazarı ilçesi oldu. Kültür mirası Beypazarı’na 18 kilometre uzaklıktaki Doğanyurt köyü ise kalker ocağı tehdidi altında. Ancak Doğanyurt köylüler bu günlerde yapımı planlanan kalker ocağına karşı mücadele ediyor. BirGün’de yer alan habere göre; kalker ocağına verilen ruhsatın iptalli için geçtiğimiz günlerde Doğanyurtlular Derneği ve yurttaşlar tarafından dava açıldı. Bölgenin özellikle yaban yaşamı varlığı ve fosil ormanlar nedeniyle sit alanı ilan edilmesi için de başvuru yapıldı. 94,5 hektar olan ruhsat alanının 87,15 hektarı mera alanı olması ve mera alanlarında madencilik faaliyetleri ile ilgili yasal düzenlemeler gerekçe gösterilerek kalker ocağı için verilen ruhsatın iptali istendi.
ODTÜ Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı doktora öğrencisi olan Ceren Gamze Yaşar, 2019 yılı Aralık ayında Ekoloji Kolektifi tarafından basılan “Beypazarı – Doğanyurt Mera Alanı Üstünde Kurulması Planlanan Kalker Ocağı için Ekolojik ve Mekansal bir Değerlendirme” adlı çalışmasında kalker ocağının yöreye etkilerini inceledi. Çalışmada kalker ocağının çevreye, yaban hayatına, bölge halkına, tarihi, kültürel ve doğal mirasa, tarımsal üretime, hayvancılığa ve yörenin ekonomisine etkileri bilimsel yöntemlerle mekânsal, coğrafi ve istatistikî olarak ele alındı. Ekoloji tehdit altında Aynı bölgede taşlaşmış (petrifiye) fosil ağaç kalıntılarına rastlandığını aktaran Yaşar, dünyada benzerleri özenle korunan fosil ormanlarının bölgede olduğunu vurguladı. |