TOKİ Çalışmalarında Bulunan...
Yeraltı Şehirlerine Büyük İlgi
İtalyanlar, Tarihi Şehirlerini...
Tarihi Bina Kül Oldu
Turizme Açılması Arkeologları...
3 Bin Yıllık Tarihi Dinamitle...
Tarihi Su Kemeri, Restoran mı Olacak?
Eski İzmir Evlerini Koruyamadık
Tarihi Su Kemeri'nin Dibine...
HES'e Giden Kaçak Yol!
Yer Tartışması Kaçak Yapıları...
Bakanlıktan Kaçak Yapılaşmaya...
Kaçak Çarşıya Kaçak Çözüm
Ortaköy Camii'ne Kaçak Kat Çıkmışlar
Isı Kaçaklarının %30’u Pencerelerden
"Kayıp Kaçak Oranını Düşürün;...
Dünyaca Ünlü Falezlerin Üstüne...
Yaptığı Kaçak Katı Saklamak...
Kaçak Amforaları Türkiye'ye Geri Verdi!
Vergide 53,7 Milyar Liralık Kaçak!
Kuşdili Çayırı'nda Kaçak İnşaat
Faturanın Yüzde 9.2'si Kaçaktan
Yerel Seçim Öncesi Kaçak...
HES İnşaatları Kaçak mı Yapılıyor?
Bakanlık Kaçak İskele Avına Çıkacak!
Tarihi Yeraltı Şehrine Kaçak Dükkan!
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1. Dereceden sit alanı olan Nevşehir'in Özkonak ilçesindeki yeraltı şehrinde çevre düzenlemesi adı altına ruhsatsız dükkan ve kafeterya inşaatına başladı. Bir yıldır devam eden inşaat kaçak olduğu için belediye tarafından durduruldu.
Radikal Gazetesi'nden İdris Emen'in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir’in Özkonak Beldesinde bulunan 1. Derece sit alanı olan Özkonak yeraltı şehri için 2012 yılında, ‘yeraltı şehri çevre düzenlemesi’ projesini hazırladı. Özkonak yeraltı şehrinin 30 metre uzağında turistik işletme olarak kullanılmak üzere dükkan ve kafeterya yapılmasını öngören proje, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Kurul’un projeyi 21 Aralık 2012 Tarihinde onaylaması üzerine proje Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. ihaleyi 94 milyon 893 bin 473 lira karşılığında AYBA Restorasyon İnşaat Yatırım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi kazandı. Firma projeyi hayata geçirmek için 20 Mayıs 2013 tarihinde inşaata başladı. Yaklaşık bir yıl süren inşaat ruhsatsız olduğu anlaşılınca 23 Haziran 2014 tarihinde Özkonak Belediyesi tarafından durduruldu.
İnşaat bitti, ruhsat yok Özkonak yeraltı şehri çevre düzenlemesi projesine göre bin 200 metrekarelik alanda güvenlik odası, acil müdahale odası, hediyelik alışveriş için dükkan ve kafeterya yapılacak. Proje çerçevesinde Özkonak yeraltı şehrinin üst kısmı ise 6 metre yüksekliğinde ve 50 cm kalınlığında kesme taş duvarla örülmesi planlanıyordu. Ancak Özkonak yeraltı şehrinin duvarla kapatılmasına tepkili olan bölge esnafı projenin iptal edilmesi için Kayseri 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme bölgede incelemede bulunması için bilirkişi görevlendirdi. Bilirkişi bölgede incelemede bulunarak hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme yerel halkın işlettiği mevcut dükkanlar ile yeraltı şehri arasına örülmesi planlanan duvarı hukuka aykırı bularak projeyi kısmen iptal etti. |