İnşaat Kazısında Tarih Çıktı
Kazı Çalışmalarına Ara Verildi
İstanbul’da Viking İzi
Kaçak Kazıda Ortaya Çıktı
Toprak Altındaki 7 Bin Tarihi...
425 Yıllık Tarih Toprak Altından...
İnşaat Temeli Kazısında Mezar...
İnşaat Kazısından 60 Milyon...
Bodrum'daki Kazılarda Heyecanlandıran...
Tarihi Eser Alanında Kepçeli Kazı
Kolezyum'a Adlarını Kazıdılar!
Bodrum Kazılarından Tarih Fışkırdı
Küçükköy Kazısında Çökme:...
Agora'da Kazı Alanı Genişledi
'Bu Ağaçların Kökü Kazınmalı'
Demiryolu Kazığa Doymadı
Gezi Parkı’ndaki "Kazılı Alana" Tepki
Baraj Altında Kalacak Vadideki...
SİT Alanındaki Kaçak Kazıyı...
Limak İnşaat Gali-Zaho Tüneli'nin...
Yeni Süveyş Kanalında Kazı...
Kanalizasyon Kazısında Roma...
'Arkeolog Olmadan Kazıya Başlanılmış'
Torunlar'ın Kazısı, Yan Apartmanı...
Kazı Ekibini Bile Şaşırtan Keşif!
Tarihe Işık Olacak Kazılar Onaya Takıldı!
İzmir’in tarihini gün ışığına çıkaran, kent kültürüne ve turizme büyük katkı sağlayan arkeolojik kazılar, bakanlık sponsor sözleşmesi onayına takıldı. 6 aydır maaş alamayan arkeologlar bu durumdan olumsuz etkilendi, kazı başlamadığı için işşiz kalanlar oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsor olduğu Agora, Antik Tiyatro, Yeşilova, Foça, Altınpark, Bayraklı kazılarına, İzmir Ticaret Odası ve kazıların yapıldığı ilçelerin belediyeleri destek veriyor. Sponsorluk anlaşması ise her yıl Kültür ve Turizim Bakanlığı tarafından yenileniyor. Bakanlığın ayırdığı bütçe ile kazılar en fazla üç ay sürebiliyor. Sponsor desteği olmadan ise kazıların devam etmesi imkansız hale geliyor. Manisa'da sponsorluk anlaşması bakanlıkça onaylanırken, İzmir kazıları ile ilgili protokolün imzalanmaması eleştiriliyor.
DHA'nın haberine göre, İzmirliler kazıların durmasının kent kültürünün ve turizminin gelişmesine balta vurduğunu belirterek, "Kentin 6 ayı boşa gitti. Anlaşmazlık varsa bir an önce çözülmeli. Kentin kültürü ile ilgili çalışmalarda bu tür pürüzler yaşanmamalı. İzmir bir turizm kenti. Turist kentin tarihini görmek için geliyor. Ne kadar çok eser ortaya çıkarsa o kadar çok turist gelir" sözleriyle tepki gösteriyor. Kadifekale eteklerinde eski temaşalık ve dana meydanı olarak da bilinen Kubilay Mahallesi sınırları içinde kalan antik tiyatro çevresinde oturan vatandaşlar da tiyatronun bir an önce ortaya çıkarılmasını bekliyor. Kubilay Mahallesi Muhtarı Ünal Kalfa, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin milyonlarca TL'lik katkıları ile kamulaştırma bedeli ödeyerek antik tilyatronun açılması için çok büyük yatırımlar yaptığını belirterek, "Bu destekten en fazla antik tiyatro çevremizdeki mahallemiz değil tüm İzmir faydalanacak. Mahallemize daha şimdiden Japonya'dan ve Avrupa'dan antik tiyatroyu merak eden turistler ziyarete geliyor. Bir an önce kazıların başlamasını temenni ediyoruz" dedi. |