Irak'la İş Yapan Firmalara İyi Haber
Silahlar Susmadı, İhracat Düştü!
Türk Firmaları Çıktı, Irak'ta...
9 Bin Türk İşçi Irak'ı Terk Etti!
Çin Kapalıçarşı'yı Kopyalıyor
Cari Açığı İhracatla Azaltacaklar
Aydınlatma Dünyasının Kalbi...
Zaten Yapılmış Olan Buluşlar...
Türkiye Küresel Rekabette 44. Sırada
Çin'in Ar-Ge Bütçesi 164 Milyar...
Avrupa Ekonomisinin Devinin...
Taklitçilikte Almanlar Türkleri Geride Bıraktı
Taklit malların büyük bölümü Çin'de üretiliyor. Ancak Almanya ürün korsanlığında Türkiye'yi geride bırakarak ikinci sıraya yerleşmiş durumda.
Alman makine mühendisleri ürettikleri malların kopyaları ile mücadeleye gittikçe daha fazla önem vermeye başladılar. Zira mühendislerin yüzde 70’inden fazlası, ürettikleri malların sahte ya da taklitlerinden muzdarip. Sadece geçen yıl ciro kaybının 7,9 milyar euroyu bulduğu tahmin ediliyor. Bu yükseklikteki cirolar 38 bin kişinin istihdam edilmesi anlamına geliyor. Ve beklentilerin tersine ürün korsanlığının Almanya’da da yaygın olduğuna dikkat çekiliyor.
“İntihal, yani çalıntı ürünler denildiğinde aklınıza tüm makine aksamı gelmeli. Yani makinenin içindeki metal kısımlar da, bilgisayar yazılımları da kopya ediliyor. Bazen yedek parçalar, bazen bir ürünün sadece dış görünümü kopyalanıyor ve dıştan bakıldığında orijinalinden farksız oluyor. Ancak içine girildiğinde işler değişiyor, kimi zaman çalışamaz durumda oluyor. İşte bunlar benim en sevdiğim taklit ürünler”. “İntihal, yani taklit malları her şeyden önce rakip firmalar üretiyor. Yani taklit denince şirketlerin aklına ilk rakip firmalar geliyor. İkinci sırada ise ‘underground factories’ denilen, garaj arkalarında, arka avlulardaki üretim atölyeleri sayılıyor. Ve üçüncü sırada taklit mal satan müşteriler ve yan sanayi işletmelerinden temsilciler geliyor”. |