İÜ Beyazıt Kampüsü’nde Tartışmalı...
AKP’den 'Tuğra Geri Dönsün' Teklifi
Gitti "T.C.", Geldi "Tuğra"!
Kapalıçarşı Esnafından "Restorasyon"...
Tarihi Hamidiye Tabyası'nda Restorasyon
Şehzade Mustafa'nın Türbesi...
Tarihi Belediye Binasında...
Ahşap Binalara Beton Restorasyon!
T.C. mi, Abdülaziz'in Tuğrası mı Kalacak?
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ana giriş kapısı restore ediliyor. Üzerinde ikinci bir örtü bulunan tarihi tuğranın açılıp temizlendiği görülebiliyor. Restorasyon bittiğinde T.C. mi kalacak tuğra mı belli değil.
Eski adı ‘Seraskerlik Kapısı’. Osmanlı Devleti’nde Harbiye Nezareti’nin (Milli Savunma Bakanlığı) ve Seraskerlik’in (Genel Kurmay Başkanlığı) giriş kapısıydı. Cumhuriyetle beraber Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi’nin giriş kapısı oldu. Üniversite denilince akla ilk gelen yapılardan biridir.
110 yıl önce onarılmıştı Yaklaşık 4 yıl önce İstanbul Üniversitesi’nin tarihi duvarlarının restorasyonu ile başlayan ‘tarihe sahip çıkma projesi’ kapsamında üniversitenin Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından restore ediliyor. Yapı ilk olarak 1864 yılında Harbiye Nezareti binasının giriş kapısı olarak yapıldı. Binanın mimarı Fransız mimar Bourgeois. Kapıyı da aynı mimarın yaptığı söylense de bir başka görüşe göre, yapımında Londra’da mimarlık eğitimi alan Bekir Paşa’nın planları kullanılmış. O tarihten bu yana hiç tam anlamıyla bir restorasyon sürecinden geçmemiş. Bir tek 1894 İstanbul depreminden sonra Raimondo Daranco tarafından onarılmış. Hürriyet Gazetesi'nden Abdullah Yıldırım'ın haberine göre, restorasyonla birlikte, kapının üst kısmındaki ‘T.C.’ ibareli madalyon yeniden gündeme geldi. 2 yıl önce İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve Ulusal Öğrenci Konseyi’nin sosyal medyadan başlattıkları “Tarihimi Geri Ver” kampanyasında, şu an ‘T.C.’ harflerinin olduğu noktada 1933 yılına kadar Sultan Abdülaziz tuğrasının olduğu, bu tarihi değerin yeniden gün yüzüne çıkarılması gerektiği belirtilmişti. Koruma Kurulu karar verecek Üniversitenin Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı yetkilileri, restorasyonun İstanbul İl Özel İdaresi desteğiyle yaklaşık 5 aydır sürdüğünü, 2 aya kadar da biteceğini söylüyor. Yetkililer ‘T.C’. tabelasının geleceğiyle ilgili kararın Koruma Kurulu onayında olduğunu belirterek, “Bu gibi tarihi yapıların nasıl onarılacağı Koruma Kurulu tarafından belirlenir. Bu konu henüz netleşmiş değil. Heyet ‘T.C.’nin olduğu gibi muhafaza edilmesini de isteyebilir, altındaki tuğranın gün yüzüne çıkarılmasını da. Durum birkaç haftaya kadar belli olur” şeklinde bir açıklama yaptılar. |