Sulukule Evleri Dökülüyor!
Sulukule'de Son Perde: Yargı...
Tokludede Yeni Bir Sulukule Vakası mı?
Bu Kentsel Dönüşümde de "Roman" Yok!
Romanlar: ‘Nereye Yerleşsek...
Sulukule'de Evler Açık Arttırma...
Hacıhüsrev’in ‘Sürgün’ Planı Yargıda
Sulukule’de Başlangıçtaki...
"Bu Proje ile Sokaklar da Yok Oldu"
Sulukule’den Çıkarılacak Dersler!
Bağdat Caddesi Yeni Bir Sulukule...
Sulukule Küçük Suriye Oldu
"Evlerimiz Plaza Oldu, Biz...
Sulukule'de Şimdi de Aidat Şoku
Danıştay Belediyenin Sulukule...
Sulukuleli İsyanda: Burası...
Sulukule'de Matem Havası Var!
Roman Aileler Sulukule’ye Döndü
Sulukule’de Dönüşüme Zam!
Sulukule’de anahtar teslimleri başladı. Heyecanla yeni evlerine giren aileler, proje başlarken aylık 1250 olan dönüşüm bedellerinin 2500 liraya çıkarılmasından şikayetçi.
Roman vatandaşların yaşam alanı olarak bilinen Sulukule’de 2006 yılında başlayan tartışmalı kentsel dönüşüm projesinin sonuna gelindi. Anıtlar Kurulu’ndan tescilli tarihi binaların da bulunduğu bölgede eski yapılar yıkılarak yerine lüks apartman daireleri yapılırken, tarihi yapıların da restore edileceği belirtildi. Milliyet'in haberine göre, proje başlangıcında yeni alanın mahalle olarak korunacağı söylense de son karar site olacağı yönünde. Site yönetimini ise TOKİ iştirakı Emlak Yönetim üstlendi. Anahtar teslimlerinin başladığı sitede çalışmalar ise henüz tamamlanmış değil.
‘Geç gelen giremez’ Bölgenin hem Neslişah Mahallesi’ndeki girişi, hem de Vatan Caddesi’ne bakan girişi şantiye personelleri tarafından korunuyor. Gece ise demir kapılar kapanıyor. Geç saatte evine girmek isteyen konut sakinleri kapıda kalmaktan şikayetçi. Şimdilik yaklaşık 20 aile yeni evlerine yerleşmeye başlamış. Orhan ve Feriha Sönmez çifti de onlardan biri. 2007 yılında bölgede kentsel dönüşüm olacağını öğrenen çift yatırım için bölgeden 140 bin liraya müstakil bir ev satın almış. Dönüşüm başlayınca yeni bir daire sahibi olmak için 15 ay boyunca bin 290 lira ödemek üzere anlaşmış. Ancak sonradan bu miktar 2 bin 500 liraya çıkmış. ‘Keşke gecekondu alsaydık’ Yerleşme telaşındaki Orhan Sönmez, “Bari salon biraz büyük olsaydı” diyerek açıyor yeni evinin kapısını. Malzeme kalitesinden yakınan Sönmez, “En kötü malzemeleri kullanmışlar. Gecekondu alsak iyiydi. Daha önce ofis olarak kullanmışlar bu evi. Tuvaleti çok pisti. Değiştirmek zorunda kaldık. Duvarlardaki boyalar o kadar alacalı ki yeniden boyatacağız. Banyo günlerdir akıyor. Kimse gelmiyor” diyor. Bir diğer mülk sahibi de Hamit Demirci. Demirci’nin sıkıntısı dönüşüm bedeli olarak 150 bin lira borçlandırılmaları. Karakuş ailesi ise şanslılardan. 13 senedir Sulukule’de 65 metrekare bir evde eşi, oğlu ve geliniyle yaşayan Mihriban Karakuş şimdi 85 metrekare bir evin sahibi. Karakuş, “Mahallenin eski hali eğlenceliydi ama rahatsızlık da veriyordu. Yeni dairemiz çok güzel” diye konuştu. |