Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 'Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, varlığa dayalı menkul kıymetler ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin nitelikleri ve ihracı ile varlık finansmanı fonları ve konut finansmanı fonlarının kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esasları düzenlemek amacını taşıyor.
Tebliğ ile bankalar, finansal kiralama ve finansman şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları (İFK) ile geniş yetkili aracı kurumların fon kurucusu olabileceği düzenlendi; varlıklarını fon portföyüne veya İFK'ya devreden tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar da kaynak kuruluş olarak tanımlandı.
Tebliğde halka arz veya nitelikli yatırımcılara satış yöntemlerinin yanısıra varlığa veya ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin birim nominal değeri asgari 100 bin lira tutarında olmak kaydıyla tahsisli olarak satılmasına imkan tanındı. Ayrıca halka arz edilecek Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetlerin borsada işlem görmesi, ihracın tek seferde yapılması ve izahnamenin tek belgeden oluşacak şekilde hazırlanmasına ilişkin esaslar belirlendi.
Varlığa veya ipoteğe dayalı menkul kıymetlere ilişkin dayanak varlıkların çeşitlendirildiği tebliğde, mevcut düzenleme uyarınca konut finansmanı fonu portföyüne dahil edilebilecek varlıklar arasına, ipotekli ticari kredilerin yanı sıra konut finansmanından kaynaklanmakla birlikte ipotek tesis edilmek suretiyle teminat altına alınmamış olan kredilerden kaynaklananların da Kurulca uygun görülen nitelikte başka bir teminata bağlanmış olması şartıyla dahil edilebileceği düzenlendi.
Tebliğde fonun işleyiş esaslarına ilişkin olarak, her fon için 3 kişiden oluşan bir fon kurulunun atanacağı, fon kurulunun görevlerini fon operasyon sorumlusuna devredebileceği, kurucu olma şartlarını sağlayan bir banka veya geniş yetkili aracı kurumun fon operasyon sorumlusu olabileceği, fon portföyünde yer alan varlıkların günlük idaresinin hizmet sağlayıcı tarafından yerine getirileceği düzenlendi.
Tebliğde kurucu ve/veya kaynak kuruluşa yurtdışı uygulamalarına paralel olarak, yüzde 5 oranında risk tutma zorunluluğu da getirildi.
|