b>Nükleer enerji santrali için hükümetin adres gösterdiği Sinop bugün geniş katılımlı bir mitinge evsahipliği yaptı. Sinop'a nükleer santral kurulması kararını protesto etmek için Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan mitinge yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Çeşitli illerden gelen nükleer karşıtlarının da destek verdiği mitingde Sinop Nükleer Karşıtı Platformu adına konuşan Hale Oğuz, 26 nisan 1986'da Çernobil felaketiyle hem nükleer santralin ikinci yüzü, hem de Türkiye'yi idare edenlerin ikinci yüzü ile tanıştıklarını söyledi.
Ağır bir bedel ödendiğini belirten Oğuz, ''bugün yeniden okunan bu masal, biz Sinopluları ve tüm insan dostlarını bir araya getirdi. Hiçbir nükleer güç ve hiçbir nükleer gücün rüşvet gücü, politik gücü, bilim adamları, basını ve şirketleri, yaşama hakkımızı elimizden alamayacak'' dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Ulusaler de temiz ve güvenli enerji kaynaklarına ''evet'' dediklerini belirterek, "ülkenin karanlıkta kalacağını söylüyorlar. Yok böyle bir şey. Bu ülkenin suları boşa akıyor. Bu santralin Sinop ve Türkiye'de kurulamasını engelleyeceğiz, izin vermeyeceğiz. Biz her zaman yanınızdayız'' dedi.
Topçu'ya alkışlı protesto
Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu ise, Sinopluların yanında olduğunu Belirterek, ''haklı yolumuzdan bizi kimse ayıramayacaktır'' dedi. Bu sırada bazı gruplar Topçu'yu siren çalıp alkış tutarak protesto etti.
Mitingde CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, TMMOB Enerji Komisyon Başkanı Cengiz Göltaş, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen ve EMO Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz da kısa birer konuşma yaparak mitinge destek verdi.
Mitingde katılımcılar 'Yaşadığınız kente sahip çıkın', 'Alma Sinop'un ahını, çıkar aheste aheste', 'Nükleer santral değil, üniversite istiyoruz' yazılı pankart açarken, ''Nükleer biter, rüzgar bitmez", ''Nükleerci şirket ülkemizi terket'' gibi slogan attılar.
60 balıkçı teknesinden destek
Yaklaşık 60 balıkçı teknesi açtıkları nükleer karşıtı pankartlarla mitinge denizden destek verdi.
Mitinge, Ordu, İstanbul, Zonguldak, Samsun, Ankara, Mersin, Adana,Bursa, Kocaeli, İzmir, Trabzon ve Artvin illerinden çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer de katıldı.
Meydanda oluşturulan sahnede ise çeşitli müzik grupları şarkılarını seslendirdi. Miting sonrasında Sinop Tiyatro Kulübü, nükleer santral konulu kısa bir oyun sahneledi.
25 bin 233 imza
Sinop Nükleer Karşıtları Platformu son olarak 'Nükleer Santrale Hayır' kampanyası kapsamında toplanan 25 bin 233 imzayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e göndermişti.
Toplanan imzaların fotokopileri Avrupa Komisyonu'na ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlara gönderilecek.
Nükleer enerji nedir?
Uranyum gibi ağır radyoaktif atomların, bir nötronun çarpması ile daha küçük atomlara bölünmesi veya hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomları oluşturması sonucu çok büyük miktarda eneji açığa çıkıyor. Bu enerji 'nükleer enerji' olarak adlandırılıyor.
Nükleer santrallerin geçmişi:
Dünyanın ilk nükleer enerji santrali İngiltere'deki Calder Hall'de 1956 yılında kuruldu. Bugüne kadar dünya çapında birkaç önemli nükleer kaza meydana geldi. Bunlardan en önemlisi 1986'daki Çernobil nükleer faciası oldu. Kazanın sonuçları, 20 yıl sonra bile hala milyonlarca insanı etkiliyor.
Avantajları:
İyi yapılmış nükleer santraller, kömürle çalışan santrallere oranla daha temiz olabiliyor.
Radyoaktif maddeler, aynı miktardaki fosil yakıta göre daha çok enerji üretiyor.
Nükleer santraller, fosil yakıtla çalışan santrallere göre daha az sera gazı etkisi yaratıyor.
Dezavantajları:
Uranyumun çıkarılması 'temiz olmayan' bir işlem.
Ayrıca nükleer santrallerin atıkları, yüzyıllarca zehirli etkisini sürdürüyor. Bu atıkları kalıcı biçimde depolamanın ya da yok etmenin bir yolu yok.
Bir hata durumunda çok fazla sayıda insanı ve çevreyi etkileyebilecek felaketler yaşanabiliyor. (Örnek: Çernobil)
Sekiz yer önerisinden Sinop
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Okay Çakıroğlu, 12 nisanda yaptığı açıklamada nükleer santral konusunda sekiz yer önerdiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yerler arasından Sinop'u seçtiğini söylemişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, nükleer santralın kurulacağı yerlerden birinin Sinop olduğunu doğrulamıştı.
Sinop Valisi Zeki Şanal ise, ''hem Sinop'a hem ülkemize hayırlı olsun'' yorumunda bulunmuştu.
|