Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sel Felaketi Yaşayan Araklı'ya HES Onayı

Trabzon Araklı’da Haziran ayında 8 kişinin yaşamını kaybettiği selin ardından aynı bölgeye yapılması planlanan HES projesinin ÇED raporu onaylandı.

yapi.com.tr
Sel Felaketi Yaşayan Araklı'ya HES Onayı

Trabzon'un Araklı ilçesi sınırları içerisinde Çatma Deresi ve Karadere üzerinde yapılması planlanan “Karadere Regülatörü ve HES Projesi” için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu raporuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'onay' verdi.

Taşgeçit Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan santral alanı, yerleşimlerin bulunduğu bölgeye kuş uçuşu yaklaşık 70 metre mesafede bulunuyor. Regülatör (enerji üretimi) alanı ise en yakın haneye 120 metre uzaklıkta. Bianet'ten Sakine Orman'ın haberine göre; ÇED raporuna göre yapılması planlanan Karadere HES projesi, erozyon riski olan arazi tipinde yer alıyor.

Raporda, “Regülatör, üst toprak depolama alanı, yükleme havuzu, iletim tüneli çok hafif; cebri boru ve santralin orta ve çok şiddetli erozyon potansiyeline sahip topraklar üzerinde bulunmaktadır” deniliyor.

Sel felaketinde tartışılmıştı
Ancak bölgedeki tek risk bu değil. Aynı bölge, haziran ayında da sel felaketiyle gündeme gelmişti. Sel fekaletinde sekiz kişi yaşamını yitirken, bölgede daha önce yapılmış olan HES'in bölgedeki ağır zararın bir nedeni olarak gösterilmişti. Ayrıca HES borusunun patladığı da savunulmuştu.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda, bölgenin yüksek erozyon ve heyelanlı arazi yapısına sahip olduğu belirtilmişti. Selin yaşandığı bölgeye gönderdiği ekip aracılığıyla olayla ilgili bilgi edinen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük ise sele HES borusunun patlamasının neden olmadığını ancak sorunun HES yapımı sırasında doğaya edilen müdahaleden kaynaklandığını söylemişti. 

Küçük, "Karadeniz'de onlarca yıldır doğaya dokunuluyor ve senede birkaç kez bizim vadilerimizde böyle felaketler yaşanıyor. Yağmurun etkisiyle de yukarıdan gelen birikme havuzları ve birikmiş su hem toprağı hem de HES borularını birbirine katıp sele neden oluyor" demişti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise o dönem yaptığı açıklamada zararın HES kaynaklı olmadığını savunmuş, "Tamamen doğal bir olay" değerlendirmesi yapmıştı.

Bütün coğrafyayı gözden çıkarmışlar
TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, aynı vadiye yeni bir HES projesi için ÇED onayı verilmesiyle ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye’deki vadileri, doğaları doğal alanları, yaşam alanlarını gözden çıkarmış bir iktidar için bu projenin aynı bölgeye verilmiş, sağına verilmiş ya da soluna verilmiş olmasının bir tartışması yok. Bütün coğrafyayı gözden çıkarmışlar ve karlılık politikalarıyla doğaya nasıl el koyduklarını görmeye devam ediyoruz.

“Afet bölgesidir” raporu değiştirildi
Karadeniz İsyandadır Platformu adına konuşan Çağatay Eğilmez ise, bölgenin afet bölgesi olması gerçekliğinin göz ardı edildiğini belirtti. Eğilmez, şöyle konuştu: “Araklıda 8 kişinin yaşamını yitirdiği felaket sonrası bölgede yapısal anlamda yapılacak olan önlemler açıklansa da bölgenin afet bölgesi olması gerçekliği göz ardı edilircesine yeni bir HES projesi gündeme geldi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sel-felaketi-yasayan-arakliya-hes-onayi-_174413.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!