Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sektör Profesyonelleri Türk Yapı Sektörünü Değerlendirdi

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'in 22 yıldır aralıksız olarak sektöre sunduğu Türk Yapı Sektörü Raporu'nun 2016 baskısı yayımlandı. Raporun yayımlanmasına katkı sağlayan firma ve STK’lardan birkaçı, Türk yapı sektörünün mevcut durumunu ve 2017 öngörülerini paylaştı.

Sektör Profesyonelleri Türk Yapı Sektörünü Değerlendirdi


“Sektörel teşviklerin olumlu etkileri 2017 yılına etki edecek”
2016’nın dünyada ve Türkiye’de yaşanan olumsuz gelişmelerin etkilerinin yaşandığı bir yıl olduğunu ifade eden İnper Pelit Satış ve Pazarlama Yönetmeni Gökmen Köroğlu, buna rağmen yapı sektörünün, geçmiş tecrübelerine de dayanarak bu etkilerin krize dönüşmeden aşmayı başardığını söyledi. Gökmen Köroğlu, özellikle yılın 2. yarısında gelen sektörel teşvikler, faiz indirimi, 20 yıl vade seçenekleri, KDV indirimi gibi girişimlerin yaşanacak olumsuz etkilerin önüne geçtiğine dikkat çekti. 2016’nın İnper Perlit için yıllardır süregelen Ar-Ge yatırımlarının sonuçlarını sektörle paylaşmak üzere hazırlandıkları ve yeni yatırımları tamamladıkları bir yıl olduğunu belirten Köroğlu, Perstone markasıyla piyasaya sundukları yeni nesil yalıtım ürünlerinin heyecanı içinde 2016 yılını tamamlayarak yola hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti.

2017’nin yapı sektörünün ülke ekonomisindeki lokomotif görevinin artarak devam ettiği bir yıl olacağını dile getiren Köroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2016'nın son çeyreğinde gerçekleşen sektörel teşviklerin olumlu etkileri 2017 yılının tamamına etki edecek. Bunun yanında son yıllarda yakın sınır komşularımızda yaşanan ve en kısa zamanda bitirilmesi için ülke olarak çok büyük çaba sarf ettiğimiz krizin, kısa bir gelecekte fırsata dönüşeceğinin farkındayız. Türkiye’nin inşaat ve yapı sektöründeki tecrübesi, kalite ve hız anlayışı bölgenin yapılanmasına büyük katkı sağlayacak. 2017 yılının şirketimiz, sektörümüz ve ülkemiz için yeni bir atılım yılı olacağını düşünmekteyiz.”

22 yıldır yayınlanan Türk Yapı Sektörü Raporu’nun, sektörün gelişimine önemli katkılar sunduğunu ve bir anlamda yol gösterici görev üstlendiğinin altını çizen Köroğlu, sektörün ''karnesi'' olarak gördükleri TYSR'nin 2016 yılı verilerinin hazırlanmasına ve sunulmasına destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Köroğlu, 2016 yılında inşaat sektöründeki büyümenin, genel ekonomik büyümenin üzerinde gerçekleşmesi, milli gelir içindeki payının ve istihdamın da artışının sektörün önümüzdeki yıllara daha umutlu ve heyecanlı bakmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

“İhracata ağırlık veren firmalar öne çıkacak”
Yapı sektörünün her zaman ekonomide lokomotif görev gören sektörlerden biri olduğunu ifade eden Modelpan Genel Müdürü Sibel Hızlan, kentsel dönüşümdeki nitelikli yapıların artması ve çevresiyle bütünleşen bir doku meydana çıkarılmasının önümüzdeki dönemde gündemde olacağını söyledi. Bu yüzden yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında ve yapı malzemesi üreticileri bağlamında, uluslararası platformda sektördeki firmalara büyük görevler düştüğünü sözlerine ekleyen Sibel Hızlan, ihracatta Ar-Ge çalışmalarına hız veren ve Ar-Ge’ ye ayrılan kaynaklarını artıran yapı malzemeleri üreticilerinin öne çıkacağını belirtti.

Sürdürülebilir ekonomi yaratma açısından yurt dışından ithal edilen yapı malzemelerinin ithalatının en asgari seviyeye düşürüleceğinin öngörüldüğüne işaret eden Hızlan, böylece Türkiye için yeni ürün kategorilerinde de ihracat fırsatının doğduğunu kaydetti. Yapı malzemeleri sektöründe, her daim artan inşaat pazarına üstün özellikleriyle yeni bir soluk getirmiş yalıtım özellikli panellerin gün geçtikçe vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Hızlan, “Bizim içinde bulunduğumuz yalıtım özellikli yapı panelleri sektöründe, üretici olarak fiber-cement levha üreticileri ve alçı esaslı üzeri cam elyaf katkılı yapı levhası üreticileri var. Yapı Sektörü Raporu’nda da belirtildiği gibi yaklaşık 12 milyar TL pazar büyüklüğüne sahip. Fiyat rekabeti bu sektörde de oldukça yüksek. Yıl genelinde reel kesim ve tüketici güveni düşük seyrederken, genel olarak taleplerde bekle-gör dönemi oluştu. Yeni ürünlerin pazara girişi bu resimde çok daha agresif olunmasını ve çaba sarf edilmesini gerektiriyor” dedi.



Önceki yıllarda ısı yalıtım yönetmelikleri ile başlayan sürecin, günümüzde su, ses ve yangın yalıtımında da yönetmelik düzenlemeleri ile sürdürüldüğüne değinen Hızlan, artık bu özelliklerin de ısı yalıtımı kadar, tasarruf, sağlık ve güvenlik açısından yüksek öneme sahip olduğunu söyledi. Dolayısı ile yalıtım özellikli panel sektörünün 2016’da hareket kazandığının altını çizen Hızlan, ancak Türkiye ekonomisindeki durgunluk ve global mali dalgalanmaların sektörün hızlı ilerlemesini yavaşlattığını vurguladı. Bunun yanında yeni inşaatların, gelişen nüfus ile birlikte daha hızlı oluşturulması, montaj kolaylığı ve teknolojiye uygun yeni konstrüksiyon sistemlerinin geleneksel olanın yerini alması, yapı paneli sektörünün önünü açtığını ifade eden Hızlan, binalara fazla yük oluşturmaması ve yalıtım özellikleri içermesi açısından, yeni yönetmeliklere uygun yalıtım özellikli panellerin daha da öne çıkacağını kaydetti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/sektor-profesyonelleri-turk-yapi-sektorunu-degerlendirdi_156786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!