37 İlin Belediye Başkanı Değişti
Seçim Sona Erdi, İnşaatçının...
"21. Yüzyılın En Büyük Sorunu...
İklim Dostu Belediyecilik Tüyoları!
30 Mart: Herkes İstanbul’un Peşinde!
Sırrı Süreyya'nın İstanbul'a...
Türkiye Şiddetli Kuraklığa Girdi!
TMMOB 9. Enerji Sempozyumu
İklimde Bir Adım İleri İki Adım Geri
İklimde de Sınıfta Kaldık!
İklim Anlaşması için Toplanacaklar!
İklim Değişikliği Kurulu'nda...
İklimlendirme Sektörü İhracatı...
Küresel İklim Değişikliğinin...
Küçükçekmece Arena'nın İklimlendirmede...
İklimlendirme Sektörü İhracatı Arttı
İklimlendirme Sanayii Tasarım...
İklim Değişikliği Avrupa'nın...
Obama İklim Değişikliğiyle...
İklim Değişikliği Eylem Planı Hazırlandı
Seçimde Seragazı Azaltma Sözü Verin
Sivil İklim Zirvesi bildirisinde, Türkiye'nin seragazı emisyonunu en az yüzde 15 azaltması ve bu konuda belediyelerin seçimlerde söz vermesi gerektiği belirtildi.
Bianet'in haberine göre, Varşova'daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 19. Taraflar Konferansı'na alternatif olarak düzenlene Sivil İklim Zirvesi bildiri yayımladı.
Türkiye’nin ilk “Sivil İklim Zirvesi (SİZ) Küresel Denge Derneği ve Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği’nin ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Kolaylığı/Küçük Destek Fonunun (UNDP GEF-SGP) desteği ile 22-23 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Sivil İklim Zirvesi’nin gündeminde Kyoto Protokolü EK-1 ülkeleri arasında emisyon azaltım hedefi olmayan tek ülke olan Türkiye’nin hedef alması ve yaklaşan yerel seçimlerde iklim merkezli bir tartışmanın başlatılması vardı. Seragazı emisyonu yüzde 124 arttı Bu bağlamda yazılan bildiri şöyle: * Türkiye’nin seragazı emisyonları 1990’dan 2011’e kadar yüzde 124 arttı. Bu tehlikeli artış kırda ve kente birçok alanda hayatımızı tehdit ediyor. Seller, su baskınları, sıcak hava dalgaları, kuraklık, hortumlar gibi aşırı hava olaylarının şiddetinin ve sıklığının artması ile iklim değişikliğinin etkilerine Türkiye’de daha yakından şahit oluyoruz. Emisyon yüzde 15 azalmalı * Türkiye küresel iklim değişikliğine neden olan seragazı emisyonlarını, 2011 yılına göre 2020’ye kadar en az yüzde 15 oranında azaltmak zorunda. Bu hedefe yeni hidroelektrik, termik ve nükleer santral kurmadan erişilebilir. Üstelik enerji verimliliği ve tasarruf tüm sektörlerde seragazı emisyonlarının azaltılmasında en uygulanabilir araçlar. Çözüm yenilenebilir enerji * Çözüm ulusal ve yerel ölçekte kömür, petrol ve doğalgaz kullanımının azaltılması, kayıpların önlenmesi ve yenilenebilir enerji payının artırılması. Bir yandan ulaşımda ve konutlarda “karbon nötr” uygulamaların ve atık sektöründe geri dönüşüm, azaltım ve yeniden kullanım politikalarının hızla hayata geçirilmesi ile bunun başarılabileceğini biliyoruz. Böylesi bir süreç, bugün fosil yakıtlar için toplanan vergilerin iklim dostu çözümlere aktarılması ile mümkündür. Tüm bu önlemler, Türkiye’nin acilen alması gereken ulusal seragazı emisyon azaltım hedefine ulaşmasını sağlayacak ve sadece devlete değil, bireye de önemli ölçüde ekonomik kazançlar getirecek. Seçimlerde belediyeler söz vermeli * Belediyeler seragazı envanterlerini çıkarmalı ve ulusal hedefe paralel olarak 2020 yılına kadar yüzde 15 emisyon azaltım hedefi almalı. Emisyon azaltımı raporlanarak toplumla paylaşılmalı. Yaklaşan yerel seçimlerin öncelikli gündeminin “iklim dostu belediyecilik” olmasını önemsiyor ve politik iradeyi bu yönde beyanat vermeye çağırıyoruz. Tüm siyasi partilerin belediye başkanı adaylarından yüzde 15 seragazı emisyon azaltımı hedefinin seçim beyannamelerinde yer almasını talep ediyoruz. |