"Saraçoğlu’nda Neler Oluyor?"
“Saraçoğlu’nda Zafer Kamu...
Emlakçılar İlanları Okula...
Emlakta Her Şey Sil Baştan Değişiyor
Emlak Komisyonuna Yüzde 3 Sınırı
Gayrimenkul Sektörünün Umudu:...
Mimarlar: Yaşam Alanlarımız,...
Saraçoğlu Mahallesi'nin Riskli...
Emlak Vergisine Yüzde 50 Sınırı
Herkes Emlakçılık Yapamayacak
Saraçoğlu Mahallesi Emlak GYO'ya Devredildi
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, "Bunca değeri bir arada taşıyan bir kültür varlığına kıymak vicdansızlıktır. Hükümet sözünden döndü, halka verdiği sözü tutmadı" dedi.
Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olan Ankara’daki Saraçoğlu Mahallesi, bugün resmi gazetedeki kararla TOKİ iştirakı Emlak Konut Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) devredildi.
Bianet'in haberine göre, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saraçoğlu Mahallesi’nin Emlak GYO’ya satış vaadi ve arsa payı karşılığı verilmesine tepki göstererek "Bunca değeri bir arada taşıyan bir kültür varlığına kıymak vicdansızlıktır. Hükümet sözünden döndü, halka verdiği sözü tutmadı" dedi. Kızılay'da yer alan ve "devlet mahallesi", "Saraçoğlu Evleri" olarak bilinen Namık Kemal Mahallesi, Türkiye'nin ilk toplu konutu. Asker ve üst düzey bürokratlar için 1945'te Almanyalı mimar Paul Bonatz'un projelendirdiği kamu lojmanları bakanlıklara 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. 82 dönümlük mahalle, Bakanlar Kurulu Kararıyla 6306 sayılı Afet Yasası kapsamında 8 Şubat 2013'te "riskli alan" ilan edildi. Mimarlar Odası, eş zamanlı olarak mahallenin kamusal alan olarak kullanımı için Kent Düşleri yarışması açtı. Bu esnada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mahalle için iyi şeyler yapılması gerektiğini söyledi, Ankara Ticaret Odası da mahalleyle ilgili projesi olduğunu açıkladı. Ancak bu projeler yapılmadı. "Kültür varlığıdır" Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şöyle konuştu: “İl Halk Kütüphanesi ve Çankaya Kaymakamlığı’nın olduğu bina hariç Saraçoğlu Mahallesi’nin tamamı bugün resmi gazetede yayınlanan kararla Emlak Konut GYO’ya devredilerek. Saraçoğlu Mahallesi’nin katline karar verilmiştir. "Saraçoğlu Mahallesi, az bulunan örnekleri ile enderlik değeri, dönemin mimari anlayışını yansıtması ile özgünlük değeri, sivil ve askerin birçok bürokratın orada oturması ile anı değeri ve tarihsel değeri ile birlikte, birçok değeri bir arada taşır. Saraçoğlu Mahallesi'nin en baskın değeri ise belge değeridir. Bunca değeri bir arada taşıyan bir kültür varlığına kıymak vicdansızlıktır. Hükümet sözünden döndü, halka verdiği sözü tutmadı.” |