Santrallere Teşvik ve Muafiyet Geldi
Çin Yüzen Nükleer Santral Yapacak
İlk Lisanslı Güneş Enerjisi...
'Kopyala-Yapıştır' Termik...
Alman Firmadan, Türkiye'ye...
Bursa'da Termik Santrale İkinci...
"Arsuz’a Termik Santral Çevre...
14 Yılda 919 HES, 565 Termik Santral
Termik Santrale Yol Projesine,...
"Üçüncü Nükleer Santral için Hazırız"
Santrallerde Üretim Tahmin Sistemi Kuruluyor
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM)" kapsamındaki santrallerin üretim tahmini düzenlemesine ilişkin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), yeni bir sistem kurmaya çalıştığını belirtti.
YEKDEM yönetmeliğindeki değişikliği değerlendiren Şentürk, EPDK'nın bu kararla, ülkedeki enerji arz güvenliğini garanti altına almak istediğini ancak çevresel etkilerin yenilenebilir enerji santrallerinin üretim tahminlerindeki öngörülebilirliği azalttığını belirtti.
EPDK'nın, enerji arz güvenliği için üreticiden doğru veri istediğini anlatan Şentürk, yenilenebilir enerji santrallerinde yapılan tahminlerin beklenenden daha az ya da çok çıkmasının yatırımcıya büyük maddi zarar vereceğini ve bu yeni uygulamayla YEKDEM teşvik mekanizmasının aslında fiilen ortadan kalktığını ifade etti. Şentürk, EPDK 'nın yenilenebilir enerji üretim tahminlerine yönelik değişikliğinin arz güvenliği açısından kötü bir sistem olmadığını ancak hata oranın yüzde 2 seviyesinde tutulmasının üretici için zor bir durum olduğunu aktardı. Santrallerin, üretim tahminlerini doğru yapacak kalifiye elemana, sağlıklı veriye ve yeterli teknik ekipmana sahip olmadığını dile getiren Şentürk, "Bunu sağlamak için aracı kurumlara komisyon karşılığında iş yaptırmak zorundayız. Bu da ek maliyet oluşturuyor." diye konuştu. Jeotermal enerji santrallerinde üretim tahminlerinin oldukça zor hesaplandığını anlatan Şentürk, "Ortam sıcaklığı Jeotermal kaynağın verimli kullanılması için oldukça önemli. Çünkü 7-8 derece ile başlayan sıcaklıklar öğleden sonra 25 derecelere çıkabiliyor. Biz, yüzde 40'a kadar yanılmalar yaşıyoruz. Tahminimiz eksik ya da fazla çıktığında EPDK'nın bize en az yüzde 25 gibi belli bir kısım opsiyon tanıması, ondan sonrasında cezalandırma sürecine gitmesi daha uygun olur." değerlendirmesinde bulundu. Jeotermal enerjiden elektrik üretmenin teknik ve mali açıdan zorlu bir süreç olduğunu belirten Şentürk, şöyle konuştu: "Jeotermal yatırımlar megavat başına 4-5 milyon doları buluyor. Bu da günümüzde nükleer santrallerden sonra en yüksek maliyet manasına gelir. YEKDEM mekanizması bize kilovatsaat başına 10,5 cent/dolar alım garantisi tanıyor. Jeotermal santral yatırımcıları olarak inşaatı bitirir bitirmez santralden ürettiğimiz elektriği piyasa fiyatından satmak zorundayız. Piyasa fiyatı ise kilovatsaat başına 2,5-3 cent/dolar civarında. Bu yatırımın ekonomik açıdan verimli olması için 10,5 cent/dolar fiyatla satmamız gerek. Bunun için biz yetkili kurumlardan YEKDEM uygulamasının yılda en az 2 defa yapılmasını beklerken, neredeyse YEKDEM mekanizmasını yok sayan böyle bir uygulama ile bizlerin görüşleri dahi sorulmadan karşı karşıya bırakıldık." Ürettiği elektriğin tamamına alım garantisi verilen yenilenebilir enerji santralleri YEKDEM'de yapılan yeni düzenlemeyle birlikte artık sadece doğru tahmin üretiminin bedelini tahsil edebilecek.? Türkiye'de destek kapsamında yaklaşık 15 bin megavat yenilenebilir enerji santrali bulunuyor. |