Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Depremin Artçısı Heyelan
BÖLÜM SPONSORU

Sanayi Ürünlerinin Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 'Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği', Resmi Gazete'nin dünki (2 Ekim Salı) sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

yapi.com.tr / AA
Sanayi Ürünlerinin Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi

Yönetmelik; teknik mevzuat kapsamına giren sanayi ürünleri ile tüketiciye sunulmayan ve teknik mevzuatı bulunmayan sanayi ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin usul ve esasları, uygunsuzluk halinde alınacak önlemleri ve uygulanacak yaptırımları, denetim personelinin eğitimi, sınavı, görev, yetki ve yükümlülükleri ile üretici ve dağıtıcıların yükümlülüklerini kapsıyor.
     
Buna göre, Bakanlık, sorumlu olduğu ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimini, yıllık denetim programının yanı sıra re'sen veya ihbar ve şikayet üzerine yapacak. Ürünün teknik düzenlemeye uygunsuzluğu veya güvensizliği konusunda yapılan her türlü ihbar, şikayet, ürün sebebiyle meydana gelen kazalar ve ürün hakkında elde edilen diğer bilgiler piyasa gözetimi ve denetimi amacıyla kullanılacak. Satış ve kiralama amacıyla yazılı basın, radyo, televizyon, internet ve benzeri iletişim araçlarında reklam ve ilanları yer alan ve satılan ürünler, piyasaya arz edilmiş kabul edilecek.
     
Ürüne ilişkin ihbar ve şikayetler Bakanlığın internet sitesinde yer alan Ürün Güvenliği İhbar/Şikayet Formu, ilgili hizmet birimlerine ve il müdürlüklerine ait e-posta adresleri ile ilgili internet adresleri kullanılarak veya mevzuatta belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yazılı olarak yapılacak. Bakanlık merkez teşkilatına veya il müdürlüğüne ulaştırılacak bilgi, ihbar ve şikayetler hakkında yapılan veya yapılacak işlemlerle ilgili şikayetçiye en geç otuz gün içinde bilgi verilecek.
     
Denetim, ürünlerin öncelikle piyasaya sunulduğu mağaza, dükkan, ticarethane, depo, ambar ve nakil araçları ve pazar yerlerinde; gerekli durumlarda, üretim ve hizmet aracı olarak kullanıldığı yer ve tesislerde, ürünlerin üretildikleri, işlendikleri, ambalajlandıkları, montaj veya dolum yapıldıkları yerlerde yapılacak. Test ve muayene sonucunda, numunenin uygun çıkması durumunda; test ve muayene, nakliye, bindirme ve indirme ücreti Bakanlığa ait olacak.
    
Uygunsuzluk halinde alınacak önlemler ve uygulanacak müeyyideler
    
Bakanlık merkez teşkilatı veya il müdürlüğü tarafından ilgili teknik düzenlemeye uygun olmadığı tespit edilen ürünler için; insan sağlığına, can ve mal güvenliğine, hayvan, bitki yaşamı ile sağlığına ve çevreye bir tehdit oluşturmaması koşuluyla, düzeltilebilir uygunsuzlukların giderilmesi amacıyla, düzeltici faaliyet planını 15 gün içinde sunması için üreticiye bildirim yapılacak. Bu süre içinde düzeltici faaliyet planını sunmayan üretici, düzeltme faaliyetinde bulunmayacağını kabul etmiş sayılacak. Üretici tarafından sunulan düzeltici faaliyet planı, gerektiğinde değişiklik yapılarak Bakanlık merkez teşkilatı veya il müdürlüğü tarafından onaylanacak ve onay tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygunsuzluğun niteliği, ürünün özelliği ve piyasa yaygınlığı durumu değerlendirilerek altı ayı geçmemek üzere düzeltme süresi verilecek. Denetim sonucunda uygunsuzluğunun giderilmesi için süre verilmiş olan bir ürüne aynı uygunsuzluk için tekrar süre verilmeyecek. Ancak verilen süre sonunda uygunsuzluğun mücbir sebeplerin varlığı nedeniyle giderilemediğinin, mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 7 gün içinde kanıtlanması halinde verilen sürenin yarısını geçmemek üzere ek süre verilecek. Ürünün teknik düzenlemeye uygunsuzluğunu gidermek için düzeltici faaliyet planı sunmayan veya verilen süre sonunda uygunsuzluğu gidermeyen üreticiye, idari para cezası uygulanacak.
     
Uygunluk işaretinin veya uygunluk değerlendirme işlemleri sonucunda verilen belgelerin gerçeği yansıtmadığının, tahrif veya taklit edildiğinin tespit edilmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Piyasaya arzının sürekli yasaklanmasına, toplatılmasına veya hizmet dışı bırakılmasına karar verilen ürünün üretici firmasının unvanı, ürünün markası, modeli, seri veya parti numarası ile taşıdığı riskle ilgili bilgiler Bakanlık internet sitesinde idari yaptırım kararının kesinleşmesinden sonra ilan edilecek.
     
Bu yönetmelikle 16 Mayıs 2008 tarihli ve 26878 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayi-urunlerinin-piyasa-gozetimi-ve-denetimine-iliskin-usul-ve-esaslar-belirlendi_102311.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!