Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,3 azaldı.
Ana sanayi grupları sınıflamasında aylık bazda yüzde 11,4 azalış oldu. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yıllık bazda yüzde 0,4 artış, aylık bazda ise yüzde 1,3 oranında azalış görüldü. İmalat sanayi endeksi Ağustos'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6, geçen aya göre yüzde 12,9 azaldı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ağustos'ta yıllık bazda en yüksek artış yüzde 4,5 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde oldu. Söz konusu sektörde, aylık bazda yüzde 5,5 azalış görüldü. Bu dönemde, yıllık bazda ara malı imalatı endeksi yüzde 0,7 azalırken, dayanıksız tüketim malı imalatı endeksi yüzde 1, enerji endeksi yüzde 2,4 arttı. Dayanıklı tüketim malı imalatı endeksi yüzde 6,2, sermaye malı imalatı yüzde 12 oranında azaldı.
Gizem Öztok Altınsaç: Beklenenden oldukça kötü
TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, verinin beklenenden oldukça kötü olduğunu belirterek, yıllık yüzde 1,5 daralma olduğunu, beklentinin ise yüzde 2,2 artış yönünde olduğunu kaydetti. Ekonominin yavaşlamaya devam ettiğini ifade eden Altınsaç, şu değerlendirmede bulundu:
''Son çeyreğin büyümede bu yılın en kötü çeyreği olacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. 2012 büyüme beklentimiz yüzde 2,5''.
Üzeyir Doğan: Önümüzdeki birkaç ay içinde açıklanacak rakamlar daha önemli hale geldi
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, sanayi üretiminde bundan önce en son Kasım 2008'de önceki yılın aynı ayına göre düşüş gerçekleştiğini anımsattı. Kasım 2008 yılından itibaren sürekli artış gösteren sanayi üretiminde 2010 yılında ortalama yüzde 13,1 artış olduğunu, 2011 yılında da yıllık ortalama yüzde 8,9 artış gerçekleştiğini hatırlatan Doğan, ''2012 yılında ise açıklanan son veri ile birlikte şu ana kadar ki süreçte yüzde 2,5 civarında bir artış olduğu görülüyor. Önceki aylarda yaşanan düşük artış rakamları yumuşak iniş senaryosu ile paralel bir görünüm seyretmişti'' dedi. Ağustos ayında görülen düşüşün piyasa beklentisi olan yüzde 2,2 artışın oldukça altında olduğuna dikkati çeken Doğan, şu değerlendirmede bulundu:
''Bu düşüş önümüzdeki aylarda da devam edecek olursa yumuşak inişin sertleşmeye başladığı endişesi artabilir. Bu nedenle önümüzdeki birkaç ay içinde açıklanacak rakamlar daha önemli hale geldi. Merkez Bankası'nın (MB) da bu rakamlardaki değişimi daha dikkatli takip edeceğini düşünüyoruz. Bu rakam bir istisna olmaktan çıkar ve yeni düşüşler gözlenecek olursa, MB'nin de ipleri biraz daha gevşettiğini görebiliriz. Bu nedenle bu rakamı şu an için bir sinyal olarak görmekle birlikte önümüzdeki aylarda açıklanacak rakamlardan sonra MB'nin politikalarında esneme olup olmayacağını daha net yorumlayabileceğiz''. Tufan Cömert: TCMB'nin piyasaya sağladığı fonlama maliyeti bundan sonraki dönemde de düşük seyretmeye devam edecektir
Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert, verilerin beklentilerin oldukça altında geldiğini ifade ederek, bunun, Merkez Bankası'nın son dönemde büyümeyi destekleyici attığı adımları haklı çıkarır nitelikte olduğunu söyledi.
Cömert şu değerlendirmeyi yaptı: ''Buradan hareketle TCMB'nin piyasaya sağladığı fonlama maliyeti bundan sonraki dönemde de düşük seyretmeye devam edecektir. Benzer şekilde faiz koridoru tavanının da indirilmesi ve böylece kredi faizlerinin düşürülmesi mümkün olacak. Her ne kadar enflasyon ile ilgili kaygılar faizleri yukarı itse de önümüzdeki dönemde büyüme kaygılarının faizler üzerinde daha etkili olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle, enflasyon kaygıları sonrası yukarı hareket eden verim eğrisi genelinde tekrar aşağı yönlü bir hareket görebiliriz. Gösterge tahvilde yüzde 7,7 bileşik üzerinde alım öneriyoruz.''
|