Buna göre, Mayıs ayında 2011 yılının aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4,2, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 5,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 7,3 artış kaydedildi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks de Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,1 artış gösterdi.
En yüksek artış sermaye malı imalatında Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9,6 ile sermaye malı imalatında görüldü. Bunu, yüzde 7,8 ile dayanıksız tüketim malı imalatı, yüzde 5,0 ile ara malı imalatı, yüzde 2,5 ile enerji, yüzde 2 artış ile de dayanıklı tüketim malı imalatı izledi. İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 195,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı. Bunu, yüzde 57,4 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 25 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 23,3 ile mobilya hariç, ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı takip etti. Bu dönemde üretimde en fazla azalış yüzde 21,7 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. Mobilya imalatında da bu dönemde yüzde 17,1'lik azalış yaşandı.
Bakan Ergün: Endeks, 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek Mayıs ayı seviyesine ulaştı
Mayıs ayına ait sanayi üretim endeksi verilerini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Bu veriler gösteriyor ki sanayi üretim endeksi, yeni serinin uygulandığı 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek Mayıs ayı seviyesine ulaşmıştır. Ayrıca sanayi üretim endeksi 30 aydır kesintisiz artış göstermiştir. Geçen hafta Türkiye'nin ilk çeyrek büyümesi açıklandı. Türkiye'nin güçlü büyümesine devam ettiğini ve büyümenin tahminlerimiz çerçevesinde gerçekleştiğini görmüş olduk. Aynı zamanda ülke büyüme hızının önümüzdeki dönemlerde artacağını ve Orta Vadeli Program'da öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme oranının rahatlıkla yakalanacağını söyledik. Bugün açıklanan sanayi üretim verileri de bu görüşümüzü desteklemektedir. Sanayi üretimi piyasa beklentilerinin üzerinde artarak büyümeye güçlü destek vereceğini göstermiştir. Ülke büyümesinde lokomotif sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektörünün büyümesi diğer sektörleri de harekete geçirmekte ve onların da büyümesini sağlamaktadır.'' ''Sanayicilerimizin başarısı bir kez daha görüldü''
Avrupa ülkelerinin durgunluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve gelişmiş ülkelerde güven bunalımının üst seviyede yaşandığı göz önüne alındığında Türkiye'nin sanayicilerinin başarısının bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Ergün, Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarının ekonomileri daralırken Türkiye'de hem sanayinin büyüdüğünü hem de ihracatın arttığını bildirdi. Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin yüzde 95'e yakınının sanayi ürünleri olduğunu vurgulayan Ergün, açıklamasını şöyle tamamladı: ''Dolayısıyla bu sanayicimizin net bir başarısıdır. Nasıl Türkiye artık eski Türkiye değilse, sanayicimiz de eski sanayici değildir. Artık fırsatları kovalayan, tüm risk hesaplarını yapan ve büyük düşünen sanayici profili gelişmiştir. Biz de hükümet olarak sanayi yatırımlarını hızlandırmak ve Türkiye'de daha fazla yüksek katma değerli ürün üretmek amacıyla teşvik sistemimizi güncelledik. Ayrıca yine üretim yapımızda yüksek katma değerli ürünlerin payını artırmak amacıyla Ar-Ge'yi, markalaşmayı, inovasyonu ve girişimciliği destekleyen, üniversiteler ile sanayinin daha çok işbirliği yapmasını sağlayan adımları attık, atıyoruz. Tüm bu adımlar ve yeni sanayici profilimizle birlikte inanıyoruz ki ülkemiz çok kısa sürede ekonomik anlamda çok daha üst sıralara çıkacaktır.''
|