Karataş, yaptığı açıklamada, 2015 yılının ocak-kasım döneminde Türkiye'de yabancılara yaklaşık 21 bin konut satıldığını, bunun yaklaşık yüzde 10'unun Rus vatandaşlarınca alındığını söyledi.
Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015'ten itibaren başlayan gerilimden gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini vurgulayan Karataş, şöyle konuştu: "İki ülke arasındaki gerginliği, gayrimenkul sektöründe şu ana kadar hissetmedik. Ruslara konut satışı devam ediyor. Yani Ruslar 'biz Antalya'dan vazgeçtik, artık buradan gidiyoruz' demediler. Müteahhit ve emlakçı arkadaşlarımızla yaptığımız diyaloglarda, Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaklarsa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz. Yani hükümetle sıkı iş yapan Rusların da dairelerinden vazgeçmediklerini, ancak kendilerini emniyete alma açısından çok gerçekçi satışlar yapmadıklarını söyleyebiliriz. Nitekim krizin de uzun süreli olacağını düşünmüyoruz. Her iki tarafın da zarar ettiği bir sürtüşmenin uzun soluklu olması beklenmez."
Karataş, inşaat sektöründe işlerin uzun soluklu olduğunu, 5 katlı bir binanın tamamlanmasında bile en az 1,5-2 yıla ihtiyaç olduğunu anlatarak, "İnşaat sektörü hızlı etkilenen bir sektör değildir. Yalnız, etkilendiği zaman da çabuk çıkabilen bir sektör değildir. Dolayısıyla umarım önümüzdeki süreçte hiç sıkıntı yaşanmaz" dedi.
Antalya'da en çok Almanlar konut alıyor
Yabancıya konut satışında uzun yıllar birinciliği elinde bulunduran Antalya'nın bu yıl liderliği İstanbul'a kaptırdığını kaydeden Karataş, kentte en fazla konut alan milletin Almanlar olduğunu söyledi. Almanların ardından Rus, Irak, İngiliz ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenlerin konut satın aldığını ifade eden Karataş, önümüzdeki süreçte Ortadoğu, İran ve Arap ülkelerinden ilginin devam edeceğini düşündüğünü dile getirdi.
Türkiye'de son bir yılda konut fiyatlarının en çok arttığı illerden birinin Antalya olduğunu belirten Karataş, merkez ilçelerde ciddi bir arsa sıkıntısı bulunduğunu bildirdi.
Karataş, arsa sorununun arz-talep dengesinde bozulmaya neden olduğunu ve konut stokunun yetersiz kaldığını ifade ederek, "Muratpaşa bölgesinde inşaat yapacak yer kalmadı diyebilirim. konyaaltı ilçesi dağa dayandı. Büyümeye açık Döşemealtı ilçesi var" dedi.
Kentte yılda yaklaşık 15-20 bin konutun üretildiğini, ancak artan nüfus düşünüldüğünde bunun da yetersiz kaldığını vurgulayan Karataş, kentte şu anda sitelerin ilgi gördüğünü, fakat önümüzdeki yıllarda yatay yerleşim ve site içinde müstakil evlere doğru bir ilginin olacağını düşündüklerini bildirdi.
|