Çiçek ve çocuk temasıyla tüm dünyadan konuklarını ağırlamaya hazırlanan Expo 2016 Antalya’ya TACA İnşaat damgasını vurmaya hazırlanıyor. Expo 2016 Antalya etkinliği kapsamında organizasyonun simge yapıları Expo Kulesi’ni ve Antalya Kongre Merkezi’ni özel yapılarda uzmanlaşan TACA İnşaat hayata geçiriyor.
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, TACA İnşaat, Amerika, Libya, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulu ofisleri ve uluslararası ortaklarıyla, Ortadoğu ve Afrika’da oteller, hastaneler, kongre merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi kitlesel yapılar yapan bir müteahhitlik şirketi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, kendileri için hız ve çabukluğun önemine işaret ederek, “Üstlendiğimiz işi masada bitirmeden sahaya çıkmayız” dedi ve şunları anlattı: “Sürati elde etmenin en iyi yolu saat farkını kullanmak. Biz Türkiye’de inşaat yaparken, proje yönetimini iyi bir raporlamayla ABD’den sağlıyoruz. Buradaki inşaat mesaisi bittiğinde, saat farkından dolayı ABD’de mesai başlıyor. Raporlar aracılığıyla ‘işin gerisindesiniz, verim az, ekibi artırın’ gibi uyarılar geliyor. Biz de ertesi gün bu uyarılara göre adımlarımızı atıyoruz. Bizim iş sürecimiz 24 saat esasına göre işliyor.”
ABD’nin en büyük müteahhitlik firmalarından Turner’ın Başkan Yardımcısı Jeff rey Marshall’ı, 4 yıl önce Taca’nın iştiraki TAG Group’a transfer ettiklerini söyleyen Akkurt, “Kendisini parayla ikna edememiştik. Bu sistemi anlattık. Bana döndü ve ‘Ters düşünüyorsun, zaman farkını iyi kullanıyorsun. Tamam anlaştık’ dedi” bilgisini paylaştı.
Alttan ekleme yöntemiyle yapılıyor
Tayyar Akkurt, Expo Kulesi’nin Türkiye’de ve hatta yakın coğrafyada ilk kez kullanılan bir yöntemle hayata geçirildiğini anlattı. “Kulenin 6 ay içinde bitirilmesi için iklim koşulları büyük önem taşıyor. Kış aylarında kule tepesinde çalışma koşulları çok zor. Bu nedenle kulenin taşıyıcı omurgasını diktikten sonra, en tepedeki geniş bölümü aşağıdan tamamlayıp, yukarıya taşıyacağız” diyen Akkurt, süreci şöyle özetledi: “Aşağıda yapımını bitirdiğimiz alanları yukarıya taşımak için inşaatın omurgasına kayar bir kalıp yerleştirdik. Kule omurgasının en tepesine de bu ağır yükü taşıyacak asansör motorları koyduk. Böylece inşaat tamamlandıkça, bölümler yukarı çekilip monte edilecek.”
“Alttan ekleme” denilen bu yöntemin dünyada 4 ya da 5 kez kullanıldığını söyleyen Akkurt, 120 metre yüksekliğindeki kulenin 2016 Mart'ında tamamlanacağını söyledi. Akkurt, “Hem kule hem de kongre merkezi 250 milyon liralık proje” dedi.
|