b>İzmir Romanlar Derneği, Romanların televizyon ekranlarında gösterildiği gibi her müzik sesiyle kalkıp göbek atan kimseler olmadığını, onların da toplumsal yaralarının olduğunu tüm Türkiye'ye duyurmak amacıyla 'Hoşgörü' adıyla bir dergi çıkarmaya hazırlanıyor. Dernek Başkanı Abdullah Cıstır, Romanların da işsizlik ve eğitimsizlikten en yakıcı şekilde payını aldığına vurgu yaparak, çıkarılacak dergiyle Romanların tanıtılarak, yaşadıkları sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlara dikkat çekileceğini söyledi. Cıstır, "Türkiye'de yönetenler dahil toplumun hoşgörüsüzlüğünün olduğu bir dönemde derginin adını 'Hoşgörü' koymaya karar verdik" dedi.
Çıkaracakları dergide, hükümetin ve medyanın hiç değinmediği, Romanların toplumsal sorunlarına değineceklerini belirten Cıstır, "Öncelikle ilk sayımız tarihimizi anlatacak. Nerden gelmişiz ve nerelerdeyiz. Kaynak ve veri noktasında şanslıyız. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin bizlerle ilgili araştırmaları var. Sonraki sayılar eğitim ve kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili olacak" diye kaydetti. Cıstır, dergiyle ekonomik, sosyal ve dışlanmadan kaynaklı oluşan psikolojik sorunları tüm Türkiye'ye duyurmayı amaçladıklarını ifade etti.
'Medya gerçeklerden uzaklaştırıyor'
Romanların katılımcı ve örgütlenme bilincinin zayıf olmasından yakınan Cıstır, bunun nedeninin ise Romanların yıllarca baskı altında kalan halklardan biri olması şeklinde açıkladı. Cıstır, Romanları temsil etmek iddiasında olan bazı derneklerin Romanların yalnızca müziğini, dansını öne çıkarmakla suçladı. Televizyon kanallarında Romanlarla ilgili yapılan dizi ve programların gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Cıstır, "İnsanlarımız da medyanın gösterdiği o pembe dünyanın etkisi altında kalarak gerçeklerden uzaklaşıyor" dedi.
'Medya sosyal sorunlara değinmiyor'
"Medyada romanlar seviliyor gibi gösteriliyor. Aslında sevdikleri yalnızca kültürü, müzik ve dansları" diyen Cıstır, Romanların mahallelerine gelen televizyoncuların işleri bitince bir daha Romanlara uğramadığını söyledi. Medyanın sosyal sorunlarını açığa çıkaran herhangi bir çabasının olmadığına işaret eden Cıstır, "Bu durum mahalle halkını gerçeklerle yüz yüze bırakıyor. Biz Romanlar, ekranlara sadece eğlenceli kültürümüzle değil, haklarını arayan bir halk olarak çıkmak istiyoruz" diye kaydetti.
İşsizlik ve eğitimsizlik temel sorun
İzmir'de bulunan Roman mahallelerinde vatandaşların büyük çoğunluğunun Yeşil Kartlı olmasının üzüntü verici olduğunu söyleyen Cıstır, dernek olarak halka eğitim, sağlık gibi hizmetlerin en temel insan hakkı olduğunu ve bunlardan tüm toplumun ücretsiz faydalanması için mücadele etmelerinin daha yararlı olacağını anlattıklarını dile getirdi.
Romanların toplumsal sorunlarına ne hükümetin, ne de medyanın değinmediğini vurgulayan Cıstır, "Kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı herkes hurdacılık ve çöp toplayıcılığı yaparak hayatını sürdürüyor. Biz eğitimsizliği ve işsizliği iliklerimize kadar hissediyoruz" dedi. Cıstır, kamuoyunun ve hükümetin Romanların sorunları hakkında duyarlı olmasınıda istedi.
|