Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Özel Sektörün Gözünden Kentsel Dönüşüm

Konut sektörünün önde gelen isimleri, son yılların en tartışmalı başlıklarından 'kentsel dönüşüm'ü değerlendirdi. Sabah Gazetesinin haberine göre, kentsel dönüşümde kamu - özel sektör işbirliği talebi öne çıkıyor.

yapi.com.tr
Özel Sektörün Gözünden Kentsel Dönüşüm

br />
Özel sektör düğmeye bastı, sıra kamuda

Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, özel sektörün yıllardır kendi içinde kentsel dönüşümü parça parça gerçekleştirdiğini belirterek, son dönemde atılan adımların dönüşüm seferberliği için umutları artırdığını söyledi

Özel sektörün yıllardır kentsel dönüşümü kendi içinde küçükde olsa parça parça gerçekleştirdiğine değinen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Kat karşılığı yapılan çalışmalar, kat mülkiyeti kanununun çıkardığı zorluklara rağmen gerçekleşiyordu. Teknik Yapı olarak yaklaşık 30 yıldır bu tip çalışmalar gerçekleştirerek Kadıköy'de birçok riskli binayı yeniledik. Hatta sosyal sorumluluk çerçevesinde her yıl bir binayı, 'sivil kentsel dönüşüm' sloganımız çerçevesinde kâr amacı olmaksızın yeniledik. Ancak gerek bizim gerekse özel sektörde faaliyet gösteren diğer firmaların bu çabaları İstanbul'u tehdit eden deprem riskini ortadan kaldırmaya yetmez. Bu nedenle son 4 yıldan bu yana kat karşılığı yenilemenin ada bazında büyütülmesi için çalışmalar yapılmasını öneriyoruz" dedi.

Emsaller artırılmalı

Ada bazında gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çerçevesinde emsal değerlerinin artırılması gibi teşvik edici ve maliyet azaltıcı unsurların sağlanması gerektiğini söyleyen Durbakayım, "Yıllardır yükseltmeye çalıştığımız sesimiz nihayet cevap buldu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Kadir Topbaş benzeri bir çalışmanın başladığını dile getirdi. Bu hem bizim için hem de İstanbul için çok güzel bir adım oldu" dedi. Durbakayım, bu çalışmaların aksatılmadan yürütülmesi halinde daire sahiplerine ekstra bir maliyet getirilmeden riskli binaların yerine güvenilir binalar inşa edilebileceğine de sözlerine ekledi.

Deprem riski taşıyan binalar öncelikli

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, kentsel dönüşümün önünde ciddi engeller olduğunu hatırlatarak "Son 10 yıldır 'Sivil Kentsel Dönüşüm' adıyla her yıl bir binayı sıfır kârla yeniliyoruz. Bu süreç içinde en çok sıkıntı çektiğimiz durum 'kat mülkiyeti kanunu' oldu. Onlarca daire sahibi riskli konutlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için 'tamam' derken, kişisel menfaatlerini ön plana alan kişilerin ayak diremesi nedeniyle binalar yenilenemiyor. Sonuç olarak 'merkezi kentsel dönüşüm' projelerinin uygulanabilmesi için deprem riski taşıyan binalarda oturan insanlara, verilecek yeni dairelerin maddi açıdan daha değerli olduğu, deprem açısından ise çok daha sağlam olduğu anlatılmalıdır" dedi.

Plan devletten inşaat özelden

Sur Yapı Başkanı Altan Elmas, kentsel dönüşüm sürecinde kamunun düzenleyici ve kontrol rolü üstlenmesi gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşüm adına yapılmaması gerekenin şehrin ruhunu öldürecek, kültürünü ve dinamizmini etkileyecek olan "Uydu şehir" ler olduğunun altını çizen Sur Yapı Başkanı Altan Elmas, "Şehrin merkez veya alt merkezlerinde yeralan yapıları yıkıp yerine 15-20 katlı blokları yan yana dikip, etrafını duvarlarla çevirerek doğru bir dönüşüm yapılamaz. Kentin yüzyıllar içinde oluşmuş doğal dengesini dikkate alarak mikro ölçekli düzenlemeler yapılmalıdır" diye konuştu. Kentsel dokunun Kâğıthane de başka, Tarlabaşı'nda ya da Balat'ta başka olduğunu belirten Elmas, kentin alt merkezlerinin çok büyük olmamak üzere kentsel dönüşüm alanları ilan edilerek, kentsel dokuya uygun ve bir miktar da parsellerin birleşmesini teşvik edecek şekilde yoğunluğunu artırarak dönüştürülebileceğini anlattı. Elmas, insanların birbirleriyle doğal olarak anlaşmasına imkân verecek teşvikler sağlanması gerektini vurgulayarak, parçalı parsel yapısı dikkate alınarak kentsel dönüşüm alanlarının büyüklüğünün tespit edilmesi gerektiğini belirtti. "Özellikle çarpık yapılaşmanın yer aldığı kentin çeperinde yoğunluk artışından rant endişesiyle kesinlikle çekinilmemeli" diyen Elmas, "Çünkü bu bölgelerde yapıların yüzde 60'ı depreme dayanıksız ve olası bir depremde çok büyük can kaybı yaşanabilir" diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ozel-sektorun-gozunden-kentsel-donusum_86105.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!